Foto: LETA

"Vienotības" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Dzintars Zaķis trešdien, 5.februārī Saeimas Tautsaimniecības komisijas sēdē nāca klajā ar ierosinājumu pagaidām neiekļaut Maksātnespējas likumā Tieslietu ministrijas piedāvātos likuma labojumus, kas vērstas uz maksātnespējas sistēmas izmaiņām un tapušas laikā, kad ministriju vadīja Jānis Bordāns.

Zaķis savu ierosinājumu portālam "Delfi" skaidroja ar to, ka tik būtiskas izmaiņas nevajadzētu skatīt, gatavojot Maksātnespējas likumu galīgajam lasījumam – tas novedīšot pie tā, ka ilgās diskusijās tapušie grozījumi, pie kuriem Saeimā strādāja divas darba grupas, netikšot pieņemti šī parlamenta sasaukuma laikā.

"Bet tur iekšā ir daudzas lietas saistībā ar fizisko personu maksātnespēju," sacīja Zaķis.

"Delfi" jau vēstīja, ka pērnā gada novembra pirmajā pusē Zaķa un toreizējā premjera Valda Dombrovska pārstāvētā "Vienotība", uzstājot uz Nacionālās apvienības atsauktā Bordāna palikšanu tieslietu ministra amatā, to argumentēja ar to, ka ministram jādod iespēju pabeigt pieteiktās reformas maksātnespējas administratoru darbības regulējuma jomā.

Jau pēc Dombrovska atkāpšanās, pērnā gada 10. decembrī valdība nolēma atbalstīt Tieslietu ministrijas piedāvātos risinājumus maksātnespējas administratoru darbības kontroles uzlabošanai. 

Tie paredzēja maksātnespējas administratorus pielīdzināt valsts amatpersonām, izveidot vienotu administratoru sarakstu, lai samazinātu iespējas panākt maksātnespējas procesu administrēšanu "uzticēt" iepriekš zināmiem kandidātiem, kā arī pilnveidot maksātnespējas administratoru disciplinārās sodīšanas iespējas un ieviest regulārus administratoru kvalifikācijas eksāmenus.

Toreiz valdība lēma, ka, lai nodrošinātu Tieslietu ministrijas priekšlikumu ātrāku virzību Saeimā un pilnveidotais regulējums varētu stāties spēkā no 2015. gada, šie priekšlikumi jāiesniedz Maksātnespējas likumam uz galīgo lasījumu. 

Zaķis, savukārt, apgalvo, ka Bordāna iesniegto priekšlikumu izskatīšana tieši aizkavētu vērienīgo Maksātnespējas likuma grozījumu pieņemšanu galīgajā lasījumā.

Kopumā par Maksātnespējas likumu atbildīgā Saeimas Tautsaimniecības komisija likumprojektam uz galīgo lasījumu ir saņēmusi 111 priekšlikumus.

"Delfi" jau vēstīja, ka pērnā gada novembra sākumā Nacionālā Apvienība (NA), kuras ģenerālsekretārs ir savu maksātnespējas administratora sertifikātu nolikušais Aigars Lūsis, paziņoja, ka atsauc Bordānu no tieslietu ministra amata, to pamatojot ar viņa darbību biedrībā "Demokrātiskie patrioti", kas gatavojas pārtapt politiskajā partijā. Pats Bordāns gan NA lēmumu par savu atsaukšanu saistīja ar Tieslietu ministrijasplāniem reformēt maksātnespējas sistēmu. 

Bordāns saskata zināmu likumsakarību tajā, ka pēc NA nesekmīgā mēģinājuma viņu atsaukt no tieslietu ministra amata, pēc Zolitūdes traģēdijas "ministrs nogāzās kopā ar pārējiem" un "vienam ministru komplektam jaunajā valdībā vieta neatradās". Viņaprāt, tas apliecina maksātnespējas administratoru iegūto ietekmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!