Foto: F64
Apvienība "Vienotība" varētu Valsts prezidentam Valdim Zatleram pēc viņa pilnvaru beigām piedāvāt kļūt par partijas līderi 6.augustā paredzētajā partijas dibināšanas kongresā, paužot personīgās domas, laikrakstam "Diena" pieļāvis "Vienotības" Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis.

Viņaprāt, Zatlers varētu kļūt par vienojošo elementu, ja būtu gatavs to uzņemties.

Socioloģikso pētījumu kompānijas "Latvijas fakti" direktors Aigars Freimanis uzskata - ja šī iecere īstenojas, "pie "Vienotības" paputējušās reputācijas tā sašauj lielu baru ar zaķiem". Tā iegūtu jaunu līderi, un šī ir arī iespēja atbrīvoties no ēnas, kuru ar lēmumu rosināt Saeimas atlaišanu "Vienotībai" kā vadošajam spēkam prezidents ir uzlicis, uzskata sociologs. Viņaprāt, "Zatlers var arī izrādīties stimuls, lai nobremzētu erozijas procesus "Vienotībā"".

Saeimas priekšsēdētāja un "Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa neformālā sarunā Zatleram jau izteikusi šo priekšlikumu. Taču tagad esot svarīgi sagaidīt prezidenta atbildi, ko viņš pats plāno darīt pēc pilnvaru beigām. Ja Zatlers pieņems uzaicinājumu pievienoties "Vienotībai", "tad ir nākamais sarunu līmenis par to, uz kādu amatu prezidents varētu pretendēt", "Dienai" paskaidroja Āboltiņas pārstāvis Aleksis Jarockis. Iepriekš intervijā "Dienai" Āboltiņa apstiprināja, ka viņa kandidēs uz "Vienotības" priekšsēdes posteni, taču nepieciešamības gadījumā var dot šo vietu arī citam spēcīgam kandidātam.

Viņa izšķiršanās rosināt parlamenta atlaišanu būtiski var samazināt tieši "Vienotības" ietekmi nākamajā Saeimā un iespaidot tās līderu politisko karjeru. Freimanis, runājot par "Vienotības" līderu pirmo reakciju uz prezidenta paziņojumu, nav jutis, ka tas būtu uztverts ar sajūsmu. Tāpēc varot pieļaut, ka tas tik drīz netiks aizmirsts un Zatleram var nākties pēc vēlēšanām meklēt savu vietu "Vienotības" hierarhijā, norādījis sociologs.

Taču viņš neparedz konkurenci līdz vēlēšanām, jo likums nosaka, ka katru kandidātu var pieteikt tikai vienā vēlēšanu apgabalā, un "Vienotība" var startēt ar līderu komandu, kurā būs arī premjers Valdis Dombrovskis, kas katrs pieteikts savā apgabalā.

Premjera kolēģi neformāli pieļāvuši, ka Dombrovskis ir nostiprinājis autoritāti kā valdības vadītājs, kurš izvedis valsti no krīzes, un varētu turpināt šo darbu. Tikpat labi viņš varot paiet malā brīdī, kad vēl ir laba reputācija, dodot vietu, piemēram, Zatleram, norāda laikraksts.

Sociologs saredz līdzības ar pirmā atjaunotās Latvijas prezidenta Gunta Ulmaņa iesaistīšanu politikā, "kad ir vēlme izmantot prezidenta autoritāti". Ja Zatlers izšķiras veidot savu partiju, tā var atņemt balsis vairākiem Saeimā tagad pārstāvētiem politiskajiem spēkiem, taču - jo īpaši "Vienotībai", norāda Freimanis.

Jau ziņots, ka nedēļas sākumā pēc tikšanās ar jauno prezidentu Andri Bērziņu, kurš tagadējo nomainīs 8. jūlijā, Zatlers sacīja: "Viennozīmīgi es nebūšu malā stāvētājs. Šos politiskos procesus, kas valstī ir sākušies, es faktiski esmu iniciējis un, protams, nestāvēšu malā. Galīgais lēmums vēl nav pieņemts, bet malā stāvētājs es viennozīmīgi nebūšu." Prezidents neizslēdza nevienu no iespējām, kuras publiski jau ir izskanējušas, sīkāk nekonkretizējot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!