Rīgas radio un televīzijas tornis Zaķusalā, kurš tiek uzskatīts par visā Eiropas Savienībā visaugstāko televīzijas torni, karstā laikā, kāds tas ir patlaban, kļūst vēl augstāks, informē Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC).

Tā kā 368 metru augstais Zaķusalas TV tornis ir pilnībā būvēts no tērauda, karstuma ietekmē šis metāls, tāpat kā ikviens cits metāls, izplešas. ''Karstuma ietekmē notiek tā sauktā termiskā izplešanās. Aprēķini liecina, ka, piemēram, pie plus 32 grādu temperatūras, ko piedzīvojām šonedēļ, tornis kļūst par vairāk nekā 4 centimetriem garāks,'' apliecina LVRTC tehniskais konsultants un kādreizējais ilggadējais torņa vadītājs Uldis Rutks.

Viņš arī atgādina par interesanto sāncensību starp Rīgas un Berlīnes torni. ''Pirms dažiem gadiem, kad vācieši sāka ieviest ciparu TV, Berlīnes torņa mastā tika uzstādīta jauna, nedaudz garāka metāla antena nekā analogās TV vajadzībām, kas ļāva oficiāli Berlīnes torņa augstumu noteikt 368,03 metri. Tomēr, tā kā Berlīnes tornis pamatā ir būvēts no betona, tas karstumā neizplešas, un šobrīd varam apgalvot, ka karstā laikā pilnīgi noteikti esam augstākie Eiropas Savienībā,'' ir pārliecināts Rutks.

Kā liecina Rutka aprēķini, kas veikti uz termiskās lineārās izplešanās formulas pamata, pie plus 32 grādiem abu torņu garums jau ir vienāds. Attiecīgi - jo augstāka temperatūra, jo starpība starp Rīgas un Berlīnes torņa augstumu kļūst lielāka.

Vienlaikus speciālists norāda, ka šāda termiskā izplešanās, kas notiek pie augstas gaisa temperatūras, nedz cilvēkiem, nedz pašam tornim draudus nerada, jo tā jau ir paredzēta objekta projektēšanā.

Lai gan tornis pamatā ir tehniska celtne, kurai jāveic noteiktas funkcijas – jāpārraida radio un TV programmas un jānodrošina elektronisko sakaru pakalpojumi, tas ir arī nozīmīgs tūrisma objekts, bez kura Rīgas panorāma nav iedomājama.
LVRTC piederošo torni ikdienā apmeklē ne tikai Latvijas iedzīvotāji, bet arī ārvalstu tūristi, lai Latvijas galvaspilsētu apskatītu no 97 metru augstā torņa skatu laukuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!