Foto: LETA

Latvijas Zaļā partija noliedz, ka bijušie Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārraudzībā esošā uzņēmuma "Vides projekti" valdes locekļi Henrijs Avots un Ivars Ozoliņš, kurus pašreizējais ministrs Edmunds Sprūdžs vaino nesaimnieciskajā rīcībā un vēlās no viņiem piedzīt nodarītus zaudējumus, jebkad būtu bijuši Zaļo un Zemnieku savienības biedri, kā to apgalvo VARAM.

Sprūdžs otrdien aicināja "Vides projekti" maksātnespējas administratoru izmantot visas Latvijas likumdošanā noteiktās tiesības, lai vērstos pret  Ozoliņu,  Avotu un  valdes locekli Mārtiņu Jirgenu un civiltiesiskā kārtībā piedzītu no viņiem sabiedrībai nodarītos zaudējumus.

"Ilgus gadus ZZS pārstāvju vadītā VSIA "Vides projekti" maksātnespēja ir likumsakarīgs sliktas pārvaldības rezultāts, šobrīd kapitālsabiedrībai ne īstermiņā, ne ilgtermiņā nav resursu, lai segtu izveidojušās parādsaistības vairāk kā 600 tūkstošu latu apmērā," teikts otrdien izplatītāja VARAM paziņojumā.

LZP norāda, ka nedz Henrijs Avots, nedz Ivars Ozoliņš nekad nav bijuši ZZS biedri. "ASV aukstā kara laikā savulaik tika izdomāts apzīmējums slimībai, kad amerikāņiem visur rēgojās "sarkanie". Šo psihes slimību pat ārstēja. To pilnā mērā var attiecināt uz  Sprūdžu, kurš visur un visos redz Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) biedrus. Par slimu cilvēku nedrīkst smieties, bet tam ir jāpalīdz," paziņojumā medijiem uzsver Zaļā partija, kas ietilpst ZZS.

Pagājušajā nedēļā Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa pasludināja valsts SIA "Videsprojekti" maksātnespēju, par procesa administratoru ieceļot Egonu Baltgaili. 

2011.gada nogalē SIA "Vides projekti" tā brīža valdes priekšsēdētājs Ivars Ozoliņš Sprūdžu informēja par "Vides projekti" nodokļu parādu vairāk kā 100 000 latu apmērā. Sprūdžs uzdeva nekavējoties auditēt uzņēmuma finanses, un auditā atklājas nesaimnieciska valdes rīcība ar sabiedrības finanšu līdzekļiem, kā arī prettiesiskas rīcības pazīmes.

Šogad janvārī no valdes atcelti Ivars Ozoliņš, Henrijs Avots un Mārtiņa Jirgena. Maija sākumā saņemtais VSIA "Vides projekti" publiskais gada pārskats liecināja, ka uzņēmums  2011.gadu noslēdza ar 299 417 latu lieliem zaudējumiem. Saskaņā ar VSIA "Vides projekti" 2011.gada bilanci sabiedrības pašu kapitāls ir negatīvs - 210 836,00 latu, bet saistības pret kreditoriem 604 085,00 latu.

Šādi rādītāji ir pietiekoši brīdinošs signāls par iespējamo sevišķi lielu finanšu līdzekļu izsaimniekošanu un liela apmēra kaitējuma nodarīšanu valsts kapitālam. Šobrīd ir ierosināti vairāki kriminālprocesi saistībā ar valsts SIA "Vides projekti" iepriekšējās valdes darbību, informēja VARAM.

Kā ziņots, valdība iepriekš atbalstīja ieceri, ka turpmāk Daugavas hidroelektrostaciju (HES) ūdenskrātuvju krastu nostiprināšanas darbus "Vides projektu" vietā organizēs Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC).

Kā skaidroja VARAM, "Vides projekti" ir nopietnas finansiālās grūtības un uzņēmums šā gada otrajā ceturksnī teju neveica Daugavas HES ūdenskrātuvju nostiprināšanas darbus, tāpēc ir nolemts, ka to turpmāk darīs LVĢMC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!