Foto: Edijs Pālens
Lai veicinātu ekonomisko aktivitāti un pārvarētu krīzi, nepieciešams vienots plāns un aktīva visu iesaistīto pušu rīcība tā izpildē," uzskata reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns (TP).

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) informē, ka valdības komiteja pirmdien atbalstīja RAPLM izstrādāto Latvijas Stratēģiskās attīstības plānu 2010.-2013.gadam (LSAP), kas paredz galvenās prioritātes un rīcības virzienus ekonomikas izaugsmes un sociālās drošības veicināšanai, kā arī publiskās pārvaldes efektivitātes uzlabošanai.

LSAP, ievērojot Latvijas Nacionālais attīstības plānā noteikto valsts izaugsmes mērķi – dzīves kvalitāte, nosaka esošai situācijai aktuālas prioritātes un rīcības virzienus, kā arī to ietvaros sasniedzamos rezultatīvos rādītājus. LSAP izvirzītais virsmērķis ir saglabāt dzīves kvalitāti Latvijas iedzīvotājiem, mērķis – kāpināt valsts konkurētspēju. Plāns definē vidēja termiņa rīcības virzienus trīs prioritāšu ietvaros: ekonomikas izaugsme, sociālā drošība un publiskās pārvaldes efektivitāte un pakalpojumi.

Lai veicinātu ekonomikas izaugsmi paredzēts sekmēt makroekonomisko stabilitāti un uzņēmējdarbības vides konkurētspēju, izglītības un pētniecības ieguldījumu ekonomikas izaugsmē, preču un pakalpojumu eksportu un vietējās produkcijas patēriņu Latvijas tirgū, kā arī mazināt sociālekonomiskās attīstības atšķirības starp reģioniem.

Sociālās drošības sekmēšanai plānots nodrošināt sociālo atbalstu iedzīvotājiem ar zemiem ienākumiem, veselības pakalpojumu pieejamību, kā arī paaugstināt izglītības efektivitāti un kvalitāti. Tāpat šīs prioritātes ietvaros paredzēts gādāt par iekšējo drošību, nodrošināt kultūras pakalpojumus un sabiedrības līdzdalību kultūras aktivitātēs, kā arī īstenot pasākumus vides aizsardzībai un klimata pārmaiņu mazināšanai.

Savukārt, lai uzlabotu publiskās pārvaldes efektivitāti un pakalpojumus, plānots izveidot mazu, profesionālu publisko pārvaldi. LSAP paredz īstenot strukturālās reformas ministrijās un to pakļautībā esošās iestādēs, ieviest vienas pieturas aģentūras principu, nodrošinot e-pārvaldes darbību, vienkāršot administratīvās procedūras, mazinot administratīvo slogu iedzīvotājiem un komersantiem, nodrošināt koordinētu valsts attīstības plānošanas procesu publiskajā pārvaldē.

Plāna īstenošanai paredzēts, ka, sagatavojot institūciju darbības stratēģijas nākamajam plānošanas ciklam, tiks ievēroti plānā noteiktie vidējā termiņa rīcības virzieni un sasniedzamie rezultāti. Tāpat plānam būtu jākalpo par pamatu valsts budžeta izstrādē.

Plānā noteiktās prioritātes, rīcības virzieni, uzdevumi, pasākumi un sasniedzamie rezultāti tiks īstenoti, veicot atbildīgo institūciju sagatavotajos attīstības plānošanas dokumentos, piemēram, Latvijas ekonomikas stabilizācijas un izaugsmes atjaunošanas programmas ieviešanas rīcības plānā, Latvijas ekonomikas atveseļošanas plānā, Sociālās drošības tīkla stratēģijā un citos, un tiesību aktos paredzētās darbības.

Latvijas Stratēģiskās attīstības plāns 2010.-2013.gadam tapis pēc Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas iniciatīvas, un pēc apstiprināšanas Ministru Kabinetā plāns tiks iesniegts komisijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!