Latvijas Zaļā partija (LZP) dome sestdien nolēma, ka tās deputāti Saeimā turpmāk neatbalstīt valdību, ja likvidēs Vides ministriju.
Šis LZP viedoklis tiks darīts zināms Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS), kuras sastāvā "zaļie" startēja 9.Saeimas vēlēšanās un tagad darbojas vienā frakcijā.

LZP līdzpriekšsēdētājs Viesturs Silenieks gan domes sēdē stāstīja, ka premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) vēl šauboties, ko darīt ar Vides ministriju valdības reorganizācijas procesā un, iespējams, "atstās to mierā".

"Zaļie" uzskata par pilnīgi nepieņemamu ieceri apvienot divas ZZS vadītās ministrijas - Zemkopības ministriju un Vides ministriju, jo "zemnieku ir vairāk un viņi kliedz skaļāk". Tādas apvienošanas rezultātā vides problēmas palikšot otrajā plānā, bet sanaidoties varētu ZZS dalībpartijas.

Domes sēdē arī tika vairākkārt pausts viedoklis, ka, gaidot iespējamo reorganizāciju, Vides ministrijas ierēdņi jau mēnesi nestrādājot, jo "trūkst motivācijas". Bezdarbības māktie ierēdņi, no kuriem daļa ir LZP biedri, esot ģenerējuši vairākus savus valdības reorganizācijas modeļus. Daži pieļaujot, ka Vides ministrijai varētu pievienot Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministriju (RAPLM), atstājot Edgaru Zalānu (TP) par ministru. Tiesa, šādai apvienošanai līdzi nāktu arī visas ar novadu veidošanu saistītās problēmas.

Domes sēdē izskanēja arī viedoklis, ka, ja par pamatu ņem cilvēku, tad vajadzētu apvienot Vides ministriju un Veselības ministriju. Kāds cits domnieks iebilda, ka "jāapvieno viss, kas ir zaļš", norādot, ka arī ložmetēju stobri ir zaļā krāsā. Kāds cits domnieks ierosināja prasīt, lai Vides ministrijai pievieno iestādes, kas atbild par "stratēģiskajiem resursiem" - enerģētiku, valsts mežu apsaimniekošanu.

Gala rezultātā LZP domnieki secināja, ka "nav skaidrs, kāpēc jātaisa ministriju reforma", jo, atlaižot vides ministru, viņa sekretāri un šoferi, ministrijas budžets samazinātos tikai par 0,16%.

Saeimas deputāts Ingmārs Līdaka skaidroja ministriju reorganizācijas ieceri ar "alkām pēc revolūcijas". Līdaka arī pauda viedokli, ka Godmanim Latvijas iedzīvotājus vajadzēja salīdzināt nevis ar svešzemju pingvīniem, bet ar pašmāju aitām, kuras briesmu brīžos arī saspiežas barā, bet visu ganāmpulku flangos sargā ragaini auni. Latvijā gan patlaban, pēc Līdakas teiktā, tikai viens "bezragu auns" Godmanis skraida apkārt aitu baram, mēģinot tās noganīt un nosargāt.

Līdaka pauda satraukumu par to, ka internetā "klejo" saraksti ar Saeimas deputātu mājas adresēm. Par savu dzīvību Līdaka gan esot puslīdz drošs, jo dzīvojot viensētā meža vidū, kuru protestētājiem būšot grūti atrast.

Pastāstīt, "kā jūtas", LZP domes sēdē tika lūgts arī Rīgas domes Vides departamenta direktors Askolds Kļaviņš. Viņš atzinās, ka nekādu "Dienvidu tiltu savā jomā nav uzcēlis". Tēlaini izsakoties, viņš Rīgas domē "sargā kalniņu, kur zaļajiem atgriezties", jo pašvaldību vēlēšanās ZZS saraksts nepārvarēja 5% barjeru, līdz ar to "nav deputātu, kas pienestu patronas". "Es neesmu ļāvis savārīt lielas ziepes" - tā savu veikumu galvaspilsētas pašvaldībā raksturoja pats Kļaviņš.

Kļaviņš arī sūrojās, ka Rīgas domē sociāldemokrāti Dainis Īvāns un Jānis Dinevičs iecerējuši viņa vadīto Vides departamentu apvienot ar Pilsētas attīstības un Komunālo departamentu.

LZP domnieki bija visai norūpējušies par savām izredzēm nākamajās vēlēšanās, jo cilvēkiem vides problēmas vairs neesot prioritāras, daudz vairāk viņiem rūpot algas, pensijas un citi sociālie jautājumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!