Foto: LETA

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) ir gatava uzņemties atbildību par Veselības vai Izglītības un zinātnes ministrijām, tādējādi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) paliktu nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) pārziņā, sacīja ZZS saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

Par šādu uzskatu šodien ir vienojušies ZZS ietilpstošo un ar līgumu saistīto partiju līderi vai pārstāvji. Gala lēmumu šajā jautājumā vēl būs jāpieņem ZZS valdes sēdē pirmdien, 27.oktobrī plkst.13.

Pie šāda uzskata ZZS pārstāvji nonāca, ņemot vērā "Vienotības" un VL-TB/LNNK izvirzītās "sarkanās līnijas" un ultimātus gadījumā, ja ZZS neuzņemtos Veselības ministrijas vai Izglītības un zinātnes ministrijas vadīšanu, jo tad partneri esot solījuši, ka pašlaik topošā valdība tāda nebūšot un, ka taps jauns veidojums. Līdz ar to situācija tiktu ievilkta un tas varētu radīt apdraudējumu valstij, uz partneru pausto atsaucās ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs.

Taujāts, vai ZZS ir atteikušies no VARAM vadīšanas, Brigmanis atbildēja noraidoši. Viņš skaidroja, ka pēc kāda laika politiskais spēks to atkal vadīs. ZZS ir vēlme ieņemt VARAM parlamentārā sekretāra amatu, kam ir saistība ar ministrijas vadību.

Taujāts, vai tas nozīmē, ka ZZS pienāksies ekonomikas ministra amats un uz to varētu tikt virzīta Saeimas deputāte Dana Reizniece-Ozola, politiķis atbildēja apstiprinoši un piebilda, ka līdz ZZS valdes sēdei vēl varētu notikt konsultācijas ar koalīcijas partneriem.

Iepriekš ziņots, ka ZZS kā iespējamo kompromisa variantu varētu izvērtēt uzņemties Ekonomikas ministrijas (EM) vadību, savukārt ietekme VARAM varētu tikt nodrošināta ar parlamentārā sekretāra atmatu, kuru varētu uzņemties politiķis Edgars Tavars.

Ja Tavars saņemtu piedāvājumu ieņemt VARAM parlamentārā sekretāra amatu un partijas biedri tam piekristu, viņš, visticamāk, neatteiktos izvērtēt šo iespēju, apliecināja politiķis.

"Cienot Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) redzējumu par topošās valdības sastāvu, aicinām izvērtēt Zaļo un zemnieku savienībā (ZZS) ietilpstošās LZP iespēju uzņemties VARAM pārraudzību," sacīja Tavars, norādot, ka ar pārraudzību saprot ministra amatu. To vajadzētu ieņemt nevis viņam, bet kādam no līdz šim publiski izskanējušajiem kandidātiem, skaidroja politiķis.

Kā iespējamie kādas resursu jomas ministra amata kandidāti no ZZS līdz šim plašāk izskanējuši Māris Kučinskis un Dana Reizniece-Ozola.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!