Foto: DELFI
Rīgas pilsētas izpilddirektora pienākumu izpildītāja Iveta Zalpētere neplāno piedalīties konkursā uz izpilddirektora amatu, informēja viņas padomnieks Guntis Kārkliņš.

Taču Zalpētere esot gatava veikt pienākumus līdz Rīgas dome apstiprinās amatā jauno izpilddirektoru.

Viņa atgādina, ka pēc Rīgas domes pagaidu administrācijas uzaicinājuma piekrita uzņemties izpilddirektora pienākumus līdz noslēdzas konkurss uz šo amatu. Ņemot vērā vēlēšanu pārcelšanu, bijusi iespēja paveikt vairāk nekā sākotnēji varēja paredzēt.

Zalpētere norāda, ka piecu mēnešu darba periodā izveidota Konsultatīvā padome un pieņemta jauna kārtība Rīgas pilsētas pašvaldības kapitālsabiedrību pārvaldībai. Esot samazinātas valdes uzņēmumos "Rīgas ūdens", "Rīgas namu pārvaldnieks" un "Rīgas meži".

Tāpat no uzņēmuma "Rīgas siltums" padomes tika atbrīvoti ilggadējie bijušie Rīgas domes deputāti Jānis Ločmelis (GKR) un Vjačeslavs Stepaņenko (S). No amata atbrīvots Rīgas domes Informācijas tehnoloģiju centra (ITC) direktors Ēriks Zēģelis, minēja Zalpētere.

Viņas ir pārliecināta, ka tieši viņas vadībā aizsākts valdes un padomes locekļu profesionāls un godīgs atlases process. Uz "Rīgas ūdens" padomes locekļu amatiem konkursā ir pieteikušies 65 pretendenti, bet darbam "Rīgas namu pārvaldnieka" (RNP) padomē 49 kandidāti. Šo uzņēmumu padomes locekļu atlases konkursi noslēdzas šonedēļ. Konkursā uz trīs "Rīgas satiksmes" neatkarīgo padomes locekļu amatiem saņemti 34 pretendentu pieteikumi.

Visās sabiedrībās ir izskatīti neatkarīgie auditoru izvērtējumi. Saistībā ar RNP auditā konstatēto sākti divi kriminālprocesi. Kapitāla daļu turētājs ir uzdevis "Rīgas satiksmei" sagatavot prasību par zaudējumu celšanu pret uzņēmuma bijušajām amatpersonām. Savukārt "Rīgas ūdens" valdei uzdots sagatavot ziņojumu par turpmāko rīcību ar "Aqua Riga", uz paveikto atskatījās izpilddirektore.

Zalpētere norāda, ka, atbilstoši Rīgas domes noteikumiem katru dienu tiek saskaņotas atļaujas pasākumu rīkošanai, transporta kustības shēmu izmaiņām remontu laikā, kā arī uzraudzīts Rīgas pilsētas izpilddirekciju darbs. Lai novērstu ielas seguma iegruvumu veidošanos Ģertrūdes ielā un rastu ilgtermiņa risinājumu, izstrādāts rīcības plāns, kas paredz nākamgad veikt ielas remontu. Vidēji dienā izpilddirektors izskata un paraksta 50 dokumentus.

Izpilddirektora pienākumu izpildītāja uzsver, ka jaunajai Rīgas domei jāņem vērā, ka lemjot par izpilddirektoru, jānodrošina minēto darbu veikšanas nepārtrauktība.

Jaunveidojamās Rīgas domes koalīcijas partneriem ir atšķirīgs redzējums par pilsētas izpilddirektora pienākumu izpildītājas Zalpēteres atrašanos amatā.

Kā šodien pēc koalīcijas veidošanas sarunām teica "Attīstībai/Par!" un partijas "Progresīvie" (APP) kopīgā saraksta mēra amata kandidāts Mārtiņš Staķis, tad tiks rīkots atklāts konkurss uz izpilddirektora amatu. Taču līdz tiks izraudzīts jaunais izpilddirektors, pienākumus varētu turpināt pildīt Zalpētere.

Vaicāts, vai pastāv iespēja izpilddirektora amatu ieņemt arī kādas partijas biedram vai kādai politiski pietuvinātai personai, ja tā konkursā tiktu atzīta par labāko, Staķis atbildēja, ka tik detalizēti par to nav spriests, taču topošās koalīcijas memoranda melnrakstā paredzēts, ka atlases komisijā jābūt neatkarīgiem ekspertiem un konkursā jāievēro OECD vadlīnijas.

Savukārt "Jaunās vienotības" (JV) vēlēšanu saraksta līderis Vilnis Ķirsis pauda, ka, viņaprāt, Zalpēterei iespējami ātri jāpamet amats un viņai tas būtu jāizdara līdz ar jaunās domes darba sākumu.

Viņš gan atzina, ka šobrīd nevar piedāvāt risinājumu, kurš varētu viņas vietā pildīt pilsētas izpilddirektora pienākumus. Ķirsim nešķita pareizs arī risinājums uzticēt šos pienākumus kādam no Rīgas izpilddirekciju vadītājiem, kuri ir vai nu "Saskaņas" vai nu "Gods kalpot Rīgai" biedri.

Ķirsis atzina, ka būs jāmeklē risinājumu, jo Zalpētere jau šobrīd esot "par daudz sastrādājusi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!