Foto: Shutterstock

Zāļu ražotāji piedāvājuši Veselības ministrijai (VM) savu alternatīvu kompensējamo medikamentu cenu "koridoram", tā ieviešanas gadījumā apņemoties samazināt medikamentu cenas, portālu "Delfi" informē Starptautisko inovatīvo farmaceitisko firmu asociācija (SIFFA).

Asociācija rosina noteikt, ka starpība starp A sarakstā iekļauto zāļu vai medicīnisko ierīču references cenu vai lētāko cenu viena zāļu vispārīgā nosaukuma ietvaros un attiecīgās grupas zāļu vai medicīnisko ierīču augstāko cenu nedrīkst pārsniegt 100% vai 0,14 eiro par vispārējo zāļu nosaukumu dienā, piemērojot augstāko starpību.

Piemēram, ja zālēm references cena ir viens eiro, pacienta maksimālais līdzmaksājums aptiekā par vienu vispārējo zāļu nosaukumu nedrīkst pārsniegt 4,2 eiro (30 dienas pa 0,14 eiro) virs references cenas mēnesī, jeb kopā 5,2 eiro.

SIFFA uzskata, ka tādējādi būtu nodrošināta salīdzinoši lētāko zāļu palikšana kompensējamo zāļu sarakstā, jo viena zāļu vispārīgā nosaukuma ietvaros starpība starp augstāko un zemāko cenu naudas izteiksmē ir neliela. Asociācija arīdzan apņemas samazināt medikamentu cenas, ja šis aprēķins gūs atbalstu.

Vēstīts, ka VM aprīļa beigās publiskai apspriedei nodeva jaunu politisko iniciatīvu, ar kuru plāno ierobežot kompensējamo medikamentu pieļaujamo cenu zālēm ar identisku aktīvo vielu. Proti, starpība starp lētāko un dārgāko medikamentu nedrīkstētu pārsniegt 100% no zemākās cenas.

Tātad, ja lētākās zāles maksātu vienu eiro, dārgāko zāļu cena nedrīkstētu pārsniegt divus eiro.

Zāļu ražotāji šādai iecerei iebilst, jo SIFFA aprēķins liecina, ka VM iecere negatīvi ietekmētu 132 000 kardioloģijas un diabēta pacientus, jo 88 medikamenti, kuru cena ir vismaz par 100% virs references, var tikt svītroti no kompensējamo zāļu sistēmas, kaut gan to cena daudzos gadījumos ir tikai par pāris eiro augstāka nekā references cena. Tāpēc šai pacientu grupai varētu nākties mainīt līdzšinējo ārstēšanu vai arī turpmāk medikamentus pirkt par pilnu cenu, uzskata asociācija.

Savukārt SIFFA piedāvātā alternatīva ietekmētu mazāku pacientu un medikamentu skaitu, proti, 24 600 pacientu un 40 medikamentu, liecina asociācijas aplēses.

SIFFA Latvijā apvieno 19 zāļu ražotājus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!