Foto: LETA
Izvērtējos saņemtos pieteikumus, Latvijas Zvērinātu advokātu padome (ZAP) nav saskatījusi pārkāpumus zvērināta advokāta Mārča Miķelsona darbībā.

Kā norādīja pats Miķelsons, ZAP otrdien lēma noraidīt padomes Ētikas komisijas ierosinājumu pārsūtīt viņa lietu Disciplinārlietu komisijai. Līdz ar to lieta tika izbeigta, sacīja Miķelsons.

ZAP priekšsēdētāja vietniece Guna Kaminska norādīja, ka vakardienas sēde bija slēgta un nevienam informācija netiek izplatīta. Kaminska gan apstiprināja, ka disciplinārlieta netiks rosināta.

Jau ziņots, ka Kaminska apstiprināja, ka padome par Miķelsonu bija saņēmusi vairāku fizisku un juridisku personu iesniegumus, kurus nodeva izvērtēšanai padomes Ētikas komisijai. Komisija, izvērtējot viedokļus, bija aicinājusi ZAP ierosināt disciplinārlietu pret Miķelsonu.

Kopumā par Miķelsonu bija saņemtas astoņas sūdzības, kuras tika apvienotas vienā lietā.

Ar iesniegumu par Miķelsona iespējamiem ētikas pārkāpumiem ZAP vērsās "Nordic Partners Limited" koncerns. Kā  informēja AS "Laima" preses pārstāve Maija Dulle-Sūniņa, kopš 2002.gada Miķelsons sniedza juridiskās konsultācijas "Nordic Partners" koncerna uzņēmumiem, izmantojot komercsabiedrības SIA "Konsultāciju sabiedrība Neibergs&Partneri" starpniecību, kas esot rupjš advokātu darbības noteikumu pārkāpums.

Tika norādīts, ka "vairāku gadu garumā advokātam bija pieejama faktiski visu "Nordic Partners" koncerna uzņēmumu iekšējā informācija, tostarp komercnoslēpumu saturoša informācija". Uzņēmuma pārstāve minēja, ka ZAP uzmanība tika vērsta uz to, ka "Menard Port LLC" prasība pret minētā koncerna uzņēmumiem ir celta Miķelsona personīgās interesēs un viņa labā pret saviem bijušajiem klientiem. Pēc koncerna domām, tādējādi Miķelsons ir pārkāpis advokāta ētikas normas.

"Advokatūras likuma 67.pants nosaka, ka zvērināts advokāts nedrīkst izpaust sava pilnvaru devēja noslēpumus ne tikai lietas vešanas laikā, bet arī pēc tam. Savukārt likuma 65.pants nosaka, ka zvērināts advokāts nedrīkst būt vienā un tajā pašā laikā abu pušu padomnieks un pilnvarnieks, viņš nedrīkst arī pāriet vienā un tajā pašā lietā no vienas puses pie otras," skaidrots paziņojumā.

Patlaban tiesiskā ceļā tiek risināts civilstrīds starp SIA "NPBC" un "Menard Port LLC" par kopīpašumā esošajam uzņēmumam "NP Business Centre" nodarīto zaudējumu piedziņu. Tiesvedībā, kurā iesaistīta arī "Laima" un citi "NP Foods" grupas uzņēmumi, prasītājs "MenardPort LLC" vēlas no 28 atbildētājiem piedzīt nodarītos zaudējumus 5,3 miljonu eiro apmērā.

Savukārt Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) veiktā kratīšana no amata atstādinātā lidostas "Rīga" Drošības departamenta priekšnieka Raimonda Lazdiņa kabinetā realizēta kriminālprocesā, kas saistīts ar Miķelsona un citu ar viņu saistīto personu vēršanos pret "NP Foods" un citiem uzņēmumiem, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Valsts policijas (VP) preses pārstāvis Toms Sadovskis apstiprināja, ka kratīšana lidostā veikta saistībā ar kriminālprocesu, kas sākts pēc "NP Foods" iesnieguma. Jautāts, vai kratīšana tika veikta vēl trīs vietās, Sadovskis atbildēja apstiprinoši. Arī iztaujāts, vai starp šīm trim vietām bijis arī Miķelsona birojs, Sadovskis to apstiprināja.

ENAP iepriekš bija sākusi kriminālprocesu saistībā ar Miķelsona un citu ar viņu saistīto personu vēršanos pret "NP Foods" un vēl citiem 24 Latvijas uzņēmumiem, aģentūru LETA toreiz informēja "NP Foods". "ENAP, pamatojoties uz "NP Foods" iesniegumu, ir sākusi kriminālprocesu saistībā ar Miķelsona un citu ar viņu saistīto personu vēršanos pret "NP Foods" un vēl citiem 24 Latvijas uzņēmumiem, savā darbībā izmantojot metodes, kurām ir reiderisma pazīmes," norādīja uzņēmumā.

Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma 177.panta 3.daļas, kas paredz sodu par krāpšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā vai ja to izdarījusi organizēta grupa. Kā toreiz apstiprināja Sadovskis, kriminālprocess ir sākts par iesnieguma faktu, nevis pret kādu konkrētu personu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!