Foto: Publicitātes attēli

Krievijas organizētās militārās mācības "Zapad 2013" liek šaubīties par šo lielvalsti kā Eiropas Savienības (ES) stratēģisko partneri, uzskata Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Inese Vaidere (V).

Analizējot Krievijas organizētās militārās mācības "Zapad 2013", kuru mērķis ir Baltijas valstis Vaidere pauž satraukumu par tā saucamā ES "stratēģiskā partnera" rīcību. Deputāte, kura ir arī EP Ārlietu komitejas locekle, norāda, ka šobrīd ES un Krievijas attiecības regulē Partnerības un sadarbības nolīgums, kas tika noslēgts 1994. gadā - laikā, kad Latvijā vēl atradās Krievijas armija, bet sarunas ar Krieviju par jaunu līgumu aizsākās jau 2008. gadā un turpinās joprojām.

"Visi pēdējā laika notikumi uzskatāmi norāda uz nepieciešamību pārskatīt ES nostāju pret Krieviju, jo tā acīmredzot nevēlas visaptverošu, detalizētu un tiesiski saistošu partnerības līgumu. Eiropai nepieciešami uzticami un paredzami partneri, kuri ir ieinteresēti sadarboties uz abpusēja izdevīguma pamatiem, taču šobrīd pastāv šaubas par patiesajām Krievijas interesēm," uzskata Vaidere. Deputāte norāda, ka Krievija galveno uzsvaru liek uz bezvīzu režīma ieviešanu ar ES.

Viņa piezīmē, ka pēdējos mēnešos arvien pieaudzis arī Krievijas spiediens uz ES Austrumu Partnerības valstīm, īpaši Ukrainu, Moldovu un Armēniju, izmantojot ekonomiskus ierobežojumus, lai piespiestu šīs valstis pārtraukt procesu uz attiecību stiprināšanu ar ES. Tāpat arī pirmie mēneši pēc Krievijas iestāšanās Pasaules Tirdzniecības organizācijā pierādījuši, ka Kremlis nevēlas pakļauties starptautiskiem noteikumiem un saistībām.

"ES nedrīkst šos signālus ignorēt, turpinot darbu Partnerības un sadarbības nolīguma. Mēs nesasniegsim nevienu no uzstādītajiem mērķiem, ja nespēsim ar saviem partneriem vienoties par abpusēji cieņpilnu un atsaucīgu sadarbību," saka deputāte.

Jau vēstīts, ka Krievijas un Baltkrievijas teritorijā aizsākās militārās mācības "Zapad 2013", kuras norisināsies līdz 26.septembrim. Lai arī to scenārijs paredz cīņu pret teroristiskiem un nelikumīgiem bruņotiem grupējumiem, kas šķērsojuši Krievijas sabiedrotās Baltkrievijas robežu, eksperti norāda, ka, visticamāk, tajās tiks izspēlēts uzbrukums Baltijas valstīm.

Krievija iepriekšējās militārās mācības " Zapad" aizvadīja 2009.gadā. Lai gan oficiāli tās bija nosauktas par aizsardzības mācībām, lai nodrošinātu stratēģisku stabilitāti reģionā, šo manevru scenārijā bija iekļauti simulēti uzbrukumi Baltijas valstu teritorijai un preventīvs kodoluzbrukums Varšavai. Šīs mācības izpelnījās asu Baltijas valstu, Polijas un NATO kritiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!