Foto: AFI
2009.gada 3.februāris Rīgā bija trauksmains. Tā arī nesaņemot valdības atbalstu savām prasībām, zemnieki no visas Latvijas ar traktoriem "paralizēja" Rīgu, kā arī ielenca Ministru kabinetu, pie kura durvīm novietoja zārku ar govju galvām. Emocijas bija sakāpinātas, un tikai valdības piešķirtie līdzekļi un tā laika zemkopības ministra Mārtiņa Rozes demisija nomierināja iekarsušos protestētājus. Portāls "Delfi" piedāvā atskatu uz piecus gadus seniem notikumiem.

Lēmumu ar lauksaimniecības tehniku no visas Latvijas doties uz Rīgu, lai protestētu pret valdības nespēju sniegt atbalstu vispārējās finanšu krīzes skartajiem zemniekiem, Lauksaimnieku organizācijas sadarbības padome pieņem 2.februāra vakarā. Atsevišķi zemnieki jau tajā vakarā sāk mērot ceļu uz Rīgu, bet vairums sola uz galvaspilsētu doties 3.februāra rīta agrumā. Dalību akcijā sola simtiem zemnieku no pilnīgi visiem Latvijas reģioniem.

3.februāra rītā valdības sēdes darba kārtībā tiek iekļauts jautājums par 17 miljonu latu novirzīšanu "Lauku attīstības fondam", lai nodrošinātu garantijas apjoma palielināšanu kredītu garantijām, investīciju un citu attīstību pasākumu ieviešanai piena lopkopības nozarē. Policija sola pastiprināti kontrolēt zemnieku akciju, bet Valsts prezidents Valdis Zatlers uzsver, ka valdībai un zemniekiem ir svarīgi rast kompromisu.

Pirms plkst.7 pie Zemkopības ministrijas (ZM) ēkas Rīgā ieradušies vairāk nekā 50 zemnieki ar vairāk nekā 20 traktoriem. Zemnieki sola no ministrijas projām nebraukt tik ilgi, kamēr netiks panākti viņiem labvēlīgi risinājumi.

Premjers Ivars Godmanis no rīta intervijā televīzijā gan piedāvā piensaimniecības nozarē iepludināt pat 50 miljonus latu, tomēr zemnieku akcijas koordinatori sola palikt un protestēt tik ilgi, kamēr valdība sapratīšot zemnieku problēmas. Atbalstu - siltas pusdienas - protestētājiem sola nodrošināt arī vairāki Rīgas restorāni un kafejnīcas.

Traktortehnika no Vidzemes lēnām plūst uz Rīgu, arī Alūksnes rajona pārstāvji devušies ceļā uz galvaspilsētu. Zemnieki no Kurzemes virzīsies no Babītes līdz Olaines viaduktam, Jelgavas un Bauskas zemnieki brauks no Salaspils līdz Olaines viaduktam, savukārt Vidzemes zemnieki brauks no Vidzemes šosejas līdz Baltezeram un Salaspils viaduktam, liecina aģentūras LETA arhīvs.

Gaidot protestētājus, pie Ministru kabineta ēkas ir pastiprināti drošības pasākumi. Savukārt apmēram 50 metru attālumā no Saeimas, ielas malās atrodas barjeras, ar kurām jebkurā brīdī iespējams ielu nobloķēt.

Plkst.12. Tiek ziņots, ka uz Vidzemes šosejas lauksaimnieki gatavo vieglo automašīnu, kurā ievietos zārku Latvijas lauksaimniecībai un piensaimniecībai. Zārku pēc tam paredzēts nogādāt Rīgā pie Ministru kabineta ēkas.

Apkārt galvaspilsētai uz galvenajiem auto ceļiem izvietojušies simtiem zemnieku.

Plkst.13 - Valdība lauksaimnieku atbalstam nolemj novirzīt 22 miljonus latu.

Tikmēr lauksaimnieku tehnikas dēļ pilnībā paralizēta transporta kustība uz Rīgas apvedceļa abos virzienos. Zemnieki nolemj doties Rīgas virzienā, tomēr traktoru kolonnu policija aptur uz Brīvības ielas, virzienā uz centru iepretim VEF Kultūras pilij. Zemnieku tehnika ir bloķējusi visas braukšanas joslas. Zemnieki piedraud - ja traktoru kolonnai neļaus braukt uz MK ēku, visi uz Rīgas apvedceļiem izvietotie traktori sāks virzīties uz pilsētas centru.

Atsevišķi lauksaimnieki ar vieglajām automašīnām dodas uz Rīgas centru, savukārt traktortehnika sākusi atbrīvot Brīvības ielu pagriezienā uz Gustava Zemgala gatvi. Uz Rīgas centru dodas arī automašīna, kuras kravas nodalījumā atrodas zārks ar piestiprinātu baltu rozi.

Savukārt uz Rīgas apvedceļa protestējošie zemnieki ir jau samierinājušies ar valdības pieņemto lēmumu par atbalstu lauksaimniekiem un pamazām sāk izklīst.

Plkst.15:40 pirmie protestētāji sasniedz Ministru kabinetu. Gar MK ēku aizbrauc garām vismaz desmit zemnieku vieglo automašīnu kolonna. Kolonnai pa priekšu brauc policijas automašīna, aiz kuras uzreiz seko apvidus automašīna ar zārku.

Uz Ministru kabineta ēku tiek nests melns zārks, kuram piestiprināta balta roze. Pie valdības ēkas sapulcējušies vairāki desmiti zemnieku, kuri sākotnēji pieprasa iznākt zemkopības ministru, bet pēc tam gaida, kad pie viņiem iznāks kāds valdības pārstāvis.

Tikmēr pie Zemkopības ministrijas jau ieradušies policijas papildspēki.

Protestētāji pie Ministru kabineta ēkas noliek zārku ar nodīrātām govju galvām. Tās simbolizējot lauksaimniecības nāvi. Ministru kabineta ēkas centrālās durvis tiek aizslēgtas, tās no iekšpuses sargā vairāki policisti.

Nesagaidot vadības sēdes beigas, zemnieki nolemj doties prom no valdības mājas uz Zemkopības ministriju. To darīt aicina arī biedrības "Zemnieku saeima" vadība, norādot, ka pie valdības ēkas pulcējās ne tikai zemnieki, bet arī citi cilvēki, iespējams, provokatori.

Pēc valdības sēdes zemkopības ministrs ir solījis ierasties un runāt ar apmēram 200 zemniekiem, kuri ir sapulcējušies pie ministrijas.

Plkst.17.40 Pie Zemkopības ministrijas sapulcējušies zemnieki ir ļoti neapmierināti ar zemkopības ministra nevēlēšanos ierasties pie viņiem un tikties. Tāpat zemnieki nav atsaukušies lauksaimnieku organizāciju aicinājumam pārtraukt protestus un doties mājās, jo visas lauksaimnieku ekonomiskās prasības ir apmierinātas un patlaban notiek diskusijas par politisko prasību ministram demisionēt.

Tikmēr zemnieki ar saviem transportlīdzekļiem Rīgā ir bloķējuši Maskavas ielu no Rumbulas līdz Krustpils ielai, tādēļ ievērojami tiek kavēts galvaspilsētas sabiedriskais transports.

Ministrs telefoniski biedrībai "Zemnieku saeima" apstiprina, ka atkāpjas no amata. Zemnieki  pie ministrijas ēkas ir priecīgi un sāk izklīst.

Ziņa par ministra demisiju strauji izplatās protestētāju vidū. Zemnieki ir piekāpušies un ar policijas palīdzību sāk kustību, lai atbrīvotu Brīvības bulvāri veikala "Elkor Plaza" un Vairoga ielas rajonā. Tāpat sākas kustība Maskavas ielā.

Pievakarē visu koalīcijas partiju deputāti sola 4.februāra Saeimas ārkārtas sēdē atbalstīt premjera Godmaņa palikšanu amatā.

Plkst.18 lauksaimnieki  ar traktoriem sākuši atbrīvot ielas pie ZM un Rīgas apvedceļa apkārtni.

Plkst.20 zemkopības ministrs tiešraidē televīzijā oficiāli paziņo, ka 4.februārī, Ministru prezidentam iesniegs demisijas rakstu.

Policija vakarā secina, ka akcija viņiem bijusi smaga pieredze, tomēr nekādi starpgadījumi nav bijuši. Mazliet gan mulsinot, ka pametot ZM, zemnieki ir atstājuši iekurtu ugunskuru. Lai to nodzēstu, policijai bija jālūdz ugunsdzēsēju palīdzība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!