Latvijas infektoloģijas centrā (LIC) ar akūtu zarnu infekciju ievietoti desmit Iekšlietu ministrijas (IeM) Sardzes pulka kareivji. Šis ir jau otrais karavīru masveida saslimšanas gadījums Sardzes pulkā šogad. Puišu stāvoklis vērtējams kā vidēji smags un jauniešiem ir ļoti augsta ķermeņa temperatūra un smagi gremošanas sistēmas traucējumi.
LIC direktore Baiba Rozentāle svētdienas pēcpusdienā pavēstīja, ka pagaidām nav zināmi iespējamie saslimšanas iemesli.

Pēc Rozentāles teiktā, ir aizdomas, ka kareivji varētu būt salimuši ar salmonelozi vai šigelozi jeb dizentēriju. Viņa gan norādīja, ka aizdomas par šīm infekcijām pirmdien varētu arī neapstiprināties, jo visi saslimušie tiekot ārstēti ar antibiotikām un baktērtijas līdz pirmdienai "gluži vienkārši neizdzīvos". Viņa pastāstīja, ka no trešdienas līdz sestdienai LIC tika nogādāti desmit kareivji, tostarp septiņi no viņiem ar Katastrofu medicīnas centra dežurdienesta palīdzību.

Janvāra sākumā ar dizentēriju saslima vairāk nekā 100 sardzes pulka kareivju. Lai gan aizdomas bija par pārtikas produktu vainu saslimšanā, pārbaudēs atklājās, ka karavīri dzīvo dramatiski sliktos sadzīves apstākļos.

Iekšlietu ministrija pēc pārbaudes toreiz konstatēja, ka par slimību mediķiem ziņots novēloti un bataljonā ir būtiski sanitāri higiēniskā režīma trūkumi. Sodītas ar dažādiem disciplinārsodiem tika vismaz septiņas amatpersonas, tostarp bataljona komandieris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!