Valsts policijas priekšniekam Jānim Zaščirinskim piedāvāts šovasar pamest darbu policijā un ieņemt kādu citu, piemēram, padomnieka amatu Iekšlietu ministrijā, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, kas pagaidām oficiāli netiek apstiprināta.
Lēmumi par izmaiņām policijas vadībā vēl nav pieņemti, taču, kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, pārmaiņas tiek plānotas un sarunas, kurās tiek piedāvāti konkrēti kadru pārbīdes risinājumi, notiek jau aptuveni mēnesi.

Kā iespējamais kandidāts Valsts policijas priekšnieka amatam tiek minēts pašreizējais Daugavpils Policijas pārvaldes vadītājs Imants Jānis Bekešs. Par jauna Valsts policijas priekšnieka iecelšanu amatā ir jālemj valdībai.

Zaščirinskis ar Valsts policijas Preses un sabiedrisko attiecību biroja Preses centra priekšnieces Kristīnes Mežaraupes starpniecību paziņoja, ka par iespējamajām pārmaiņām nav informēts, tādēļ tās nekomentēs.

Arī Bekešs apgalvoja, ka viņam tas esot jaunums. Ziņas par pārcelšanu uz Valsts policijas vadītāja amatu viņš tēlaini raksturoja kā "sniegu vasarā".

Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs Juris Rekšņa pagaidām attiecās no komentāriem par iespējamajām izmaiņām augstākajā policijas vadībā, bet iekšlietu ministrs Ēriks Jēkabsons (LPP) šobrīd atrodas komandējumā un ar viņu aģentūrai LETA sazināties nav izdevies.

Jau ziņots, ka Zaščirinskis Valsts policijas priekšnieka amatā stājās 2003.gada 21.janvārī. Pirms tam viņš bija Kriminālpolicijas vadītājs, un policijas šefa vietai viņu ieteica bijušais iekšlietu ministrs Māris Gulbis (tobrīd JL).

Saskaņā ar aģentūras LETA arhīva datiem 53 gadus vecais policijas ģenerālis Zaščirinskis, kurš ieguvis augstāko juridisko izglītību, iekšlietu sistēmā strādā kopš 1973.gada.

Ogres rajona iekšlietu daļā dažādos amatos Zaščirinskis strādāja līdz 1982.gadam, kad devās mācīties uz PSRS Iekšlietu ministrijas akadēmiju. Atgriezies Latvijā, Zaščirinskis 1984.gadā kļuva par Bauskas rajona iekšlietu daļas priekšnieku, bet 1988.gadā tika iecelts par Rīgas rajona Policijas pārvaldes priekšnieku.

Šo amatu viņš pildīja līdz pat 2002.gada decembrim, kad iekšlietu struktūrās līdz ar jaunās valdības apstiprināšanu sākās kadru pārbīdes un Rekšņa viņu iecēla par Kriminālpolicijas priekšnieku Valda Pumpura vietā, kurš devās strādāt uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju. Jau pēc diviem mēnešiem Ministru kabinets Zaščirinski apstiprināja Valsts policijas priekšnieka amatā.

Zaščirinskis ir piešķirts IV šķiras Triju Zvaigžņu ordenis.

Saskaņā ar aģentūras LETA arhīva datiem 49 gadus vecais policijas pulkvežleitnants Bekešs, kurš ieguvis maģistra grādu tiesību zinātnēs, iekšlietu sistēmā strādā kopš 1976.gada.

Sācis kā inspektors ceļu policijā, viņš bijis Līvānu un Preiļu rajona milicijas priekšnieks, Daugavpils rajona policijas pārvaldi ar vairākiem nelieliem pārtraukumiem vada kopš 1998.gada, kad pirmo reizi arī tika minēts kā iespējamais kandidāts Valsts policijas vadītāja amatam. 1999.gadā viņš dažus mēnešus bija arī Drošības policijas šefs.

Astoņdesmito gadu sākumā viņš bija Līvānu pilsētas un Preiļu rajona tautas deputātu padomes deputāts, 1994.gadā pretendēja uz iekšlietu ministra amatu, taču Andreja Krastiņa veidotā valdība neguva deputātu vairākuma atbalstu, savukārt 2002.gadā Bekešs kandidēja 8.Saeimas vēlēšanās no partijas "Latgales gaisma" saraksta. Viņš netika ievēlēts un atgriezās darbā policijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!