Foto: F64
Īpaši pārsteigumi nav sagaidīti, bet runa bija labi uzrakstīta un atmiņā paliekoša, taču par tās ietekmi uz Valsts prezidenta vēlēšanu iznākumu ir pāragri spriest – tā Valsts prezidenta Valda Zatlera lekciju par aizvadīto prezidentūras termiņu un redzējumu nākamajam termiņam vērtēja visu piecu Saeimā pārstāvēto frakciju deputāti.

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Ābotliņa (V) žurnālistiem uzsvēra - "Vienotība" jau iepriekš norādījusi, ka virzīs Zatleru pārvēlēšanai. Tas varētu nenotikt tikai tad, ja prezidents izvirzīšanai nepiekristu, bet no viņa publiski paustā noprotams, ka šāda iespēja ir mazticama, norādīja deputāte.

Āboltiņa norādīja - lai gan Latvijas Universitātes Lielajā aulā Zatlera lekciju neklausījās visi "Vienotības" deputāti, 5.maijā prezidents tiksies ar abām koalīcijas frakcijām "Vienotību" un Zaļo un Zemnieku savienību (ZZS)", un tad visi deputāti, arī tie, kas nebija lekcijā klāt, varēs uzdot Zatleram jautājumus par viņa paveikto un iecerēm.

Politiķe atzina, ka daudz kas no prezidenta runā minētā jau šobrīd ir valdības darba kārtībā, un piekrita prezidenta tēzei, ka svarīgākais valstī ir cilvēki. Āboltiņa arī pauda, ka prezidenta iniciatīva par vienotā Vēlētāju reģistra izmantošanu parlamenta vēlēšanās un mazākiem vēlēšanu apgabaliem ir ierakstīta arī "Vienotības" priekšvēlēšanu programmā, tāpēc loģiski, ka apvienība šīs ieceres atbalsta.

Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis, kurš iepriekš izvairīgi komentēja, vai ieradīsies uz Zatlera lekciju, otrdien to apmeklēja. Ar savu ierašanos uz prezidenta uzstāšanos viņš kā ZZS frakcijas vadītājs vēlējies panākt, lai "atšķirīgi domājošie" frakcijas deputāti, galvenokārt no Latvijas Zaļās partijas, arī ieerastos uz lekciju. Tas viņam arī izdevies, jo blakus Brigmanim LU aulā sēdēja Zaļās partijas pārstāvji, piemēram, Iveta Grigule, kas iepriekš atklāti pauda skepsi par iespēju atdot savu balsi par Zatleru.

Brigmanis pauda, ka prezidenta uzruna bijusi "laba, plaša un tajā bijuši salikti precīzi akcenti", lai gan par atsevišķu punktu realizēšanu, piemēram, fiskālās uzraudzības padomes izveidi, Brigmanis esot skeptisks. Viņš arī novēlējā, lai izdotos realizēt atbalsta pasākumus ģimenēm ar bērniem, taču aicināja apzināties, ka tam būtu nepieciešams rast būtiskus līdzekļus.

Savu personīgo viedokli pēc lekcijas Brigmanis nav mainījis: "Kā es iepriekš teicu, ka viņu atbalstīšu, tā arī tagad atbalstu." Vai savu viedokli mainījuši viņa kolēģi no Zaļās partijas, Brigmanis teicās nezinām, sakot, ka "iekšā cilvēkā jau ielīst nevar".

Zatlera uzrunā klausījās arī lielākās opozīcijas frakcijas "Saskaņas centra" deputāti. Frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs pēc lekcijas žurnālistiem atzina, ka "frakcija bijusi ļoti dinamiski pārstāvēta" – prezidenta runu klausījās pieci tās deputāti. Urbanovičs, kurš iepriekš medijos pauda, ka prezidentam vajadzētu uzrunāt "manus [SC] vēlētājus", otrdien vēl atturējās vērtēt, vai Zatleram tas ir izdevies. Viņš norādīja, ka SC vēlētāji paši esot "datorgudri", tāpēc viņi atradīšot iespēju atrast un izlasīt Zatleru runu vai tās atreferējumu, un pēc tam savu viedokli darīs zināmu SC.

Urbanovičs uzsvēra, ka ar savu klātbūtni LU lielajā aulā viņš parādīja - SC vēlētājiem "interesē, kas notiek ar valsti". Tomēr Urbanovičs atzina, ka viņam pēc Zatlera runas radušies daudzi jautājumi, ar kuriem viņš "pierakstījis pusblociņu", un visus šos jautājumus SC frakcijas vadītājs uzdos Zatleram, tiekoties ar SC 10.maijā.

Urbanovičs norādīja, ka, piemēram, Zatlers par eksporta pieaugumu runājis "dombrovskiski", bet tajā pašā teikumā "pēc komata kā īsts opozicionārs sūkstījās par stagnāciju". SC līderis arī atzina, ka nav sapratis, ko prezidents domājis ar jēdzienu "nacionālā valsts", jo savā runā viņš norādījis, ka tas nenozīmējot etnisko valsti, tomēr nav paskaidrojis, ko tas nozīmē.

Urbanovičs uzslavēja Zatleru par to, ka viņš sekojot citu prezidentu runām un šo to no viņiem aizguvis, piemēram, no ASV prezidenta Baraka Obama viņš aizguvis saukli "Jā, mēs varam!", bet no Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva "aizņēmies" rūpes par bērniem.

Urbanovičs pagaidām atturējās atbildēt, vai SC varētu virzīt savu prezidenta amata kandidātu.

Arī VL – TB/LNNK frakcijas deputāts Imants Parādnieks pamanījis, ka Zatlers nav izskaidrojis, ko domājis ar "nacionālo valsti", kas deputātam licis domāt, ka prezidents vēlējies "spēlēt uz visām pusēm". Parādnieks atzina, ka nekādus "pārsteigumus un brīnumus" no lekcijas nav gaidījis. Viņaprāt, prezidents teicis labus un pareizus vārdus, kas bijuši "kārtīgi savirknēti", tomēr runā pietrūcis degsmes.

Parādnieks norādīja, ka VL-TB/LNNK ar Zatleru tiksies 12.maijā, un pēc tikšanās arī izšķirsies, vai atbalstīt Zatlera kandidatūru vai arī, iespējams, virzīt savu kandidātu.

Opozīcijā esošās apvienības "Par labu Latviju" deputāts, ekspremjers Andris Bērziņš sacīja, ka Zatlera runa bijusi "labi uzrakstīta", jo viņš runas iedalot "uzrakstītajās un no vēdera runātajās". Viņš norādīja, ka prezidents runā bijis diplomātisks, lai pārāk nekritizētu tos, kas jau divus gadus ir pie varas. Bērziņš uzskata, ka šī runa ir saistāma ar prezidenta vēlēšanu tuvumu, kas varētu izskaidrot prezidenta diplomātiskumu, jo, pēc deputāta domām, runājot par ekonomikas izaugsmi, būtu jāpiedāvā radikālāki risinājumi.

Lai risinātu demogrāfiskās problēmas bez ierobežojumiem iedzīvotajiem atstāt valsti nepieciešams "izdomāt, ko darīt, lai cilvēkiem negribētu braukt prom", taču Zatlera "receptes [valsts atlabšanai] bija tā saudzīgi pieteiktas", atzina Bērziņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!