Foto: DELFI
Maijpuķīšu noietu viņš todien veicināja. Skaļš bija plunkšķis, ko 28. maijā pirms 10 gadiem izraisīja tābrīža Valsts prezidents Valdis Zatlers, iemetot kārtīgu akmeni sastāvējušajos politiskajos ūdeņos. Šī ir pirmā apaļā gadadiena Zatlera izdotajam rīkojumam nr.2, ar ko viņš rosināja 10. Saeimas atlaišanu. Tās priekšvakarā viņš intervijā portālam “Delfi” skaidro, vai šim solim redz arī ilgtermiņa sekas, kas pārsniedz “plunkšķa” nozīmi. Vai Latvijā šobrīd vēl ir oligarhi? Ko nokavējis pašreizējais Valsts prezidents Egils Levits un varas partijas? Un kāpēc Zatlers neietu izlūkos ar cilvēkiem, kuri atsakās vakcinēties pret Covid-19?

Zatleru pierunāt intervijai ir viegli, taču daudz grūtāk – atrast laiku, kad viņu var sastapt galvaspilsētā. Eksprezidentam šobrīd ir divi savstarpēji saistīti sabiedriskie pienākumi – Brīvības pieminekļa izgaismošanas fonda valdes loceklis, Brīvības pieminekļa un Brāļu kapu padomes priekšsēdētājs, taču ikdiena aizrit laukos. "Sezona sākās," saka bijušais ārsts un politiķis, kurš šobrīd savus plānus pielāgo laikapstākļiem un lauku darbu rutīnai. Dienu, kurā tiekamies, viņš pieblīvējis ar dažādām sarunām Rīgā, no kā nevarot izvairīties, jo "man par to prezidenta pensiju maksā". Uzreiz pēc tam – atpakaļ pie dabas.

Rīkojums nr. 2 tapa laikā, kas Zatleram kā tābrīža valsts galvai nebija tik mierīgs. Viens tiesiski apšaubāms Saeimas lēmums bija sekojis otram, taču kulminācija bija Saeimas balsojums, kas neļāva Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam veikt kratīšanu tābrīža deputāta Aināra Šlesera dzīvesvietā.

Pagājuši 10 gadi kopš jūsu izdotā rīkojuma nr. 2. Kādas pēdas no tā vēl mūsdienās varam saskatīt?

Pirmās sekas ir tās, ka neviens vairs nerunā par Saeimas atlaišanu, kur vajag un kur nevajag.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!