Foto: DELFI
Eksprezidenta Valda Zatlera veidotās Zatlera Reformu partijas (ZRP) dibināšanas sapulce notiks sestdien "Sapņu fabrikā", un tajā varētu piedalīties nedaudz vairāk par partijas dibināšnaai nepieciešamajiem 200 cilvēkiem, savukārt 13.augustā paredzēts pirmais partijas kongress, kurā prezentēs pilno programmu un kurā varētu piedalīties daudz vairāk biedru, jo šobrīd pieteikuma anketas ir iesūtījuši vairāk nekā 1200 cilvēku.

ZRP topošie biedri un pārstāvji – bijusī Zatlera preses sekretāres vietniece Daiga Holma un portāla "Satori" vadītājs Reinis Tukišs otrdien tikās ar žurnālistiem topošās partijas topošajā birojā, kurā turpmākās trīs dienas notiks diskusijas par katru no partijas Manifesta desmit punktiem, kā rezultātā tiks ieskicēta partijas programma.

Sestdien paredzētajā dibināšanas sapulcē plānots ievēlēt partijas vadītāju, un uz šo amatu kandidēs eksprezidents Zatlers, bet pēc tam varētu notikt balsojums arī par partijas valdi, pastāstīja jaunveidojamā politiskā spēka pārstāvji.

Viņi atzina, ka vairāki no potenciālajiem biedriem dibināšanas kongresā nebūs redzami, jo viņiem vēl esot iepriekšējā darba saistības vai arī viņi nav pieņēmuši galīgo lēmumu par dalību politikā. Topošās ZRP "kodols", kurā ir 15 – 20 cilvēki, esot "atlasījis" partijas dibināšanai nepieciešamo cilvēku skaitu, un nākamo biedru uzņemšana iecerēta līdz kongresam augusta vidū, bet partijas kandidātu saraksti uz iespējamajām Saeimas ārkārtas vēlēšanām tiks galīgi apstiprināti pēdējās iesniegšanas dienās augusta nogalē.

Partijas "kodolā" darbojas vairākas bijušās Valsts prezidenta kancelejas darbinieces – Holma, bijusī AM darbiniece, Rīgas pils projektu koordinatore Kristīne Pelša, Valsts prezidenta Stratēģiskās analīzes komisijas (SAK) priekšsēdētāja vietniece administratīvajos jautājumos Zanda Kalniņa - Lukaševica, eksprezidenta juridiskā padomniece Inese Lībiņa – Egner, kā arī eksprezidenta likumdošanas padomniece Sandra Sondore – Kukule. Tāpat "kodolā" ietilpst arī Tukišs un bijušais Saeimas deputāts Klāvs Olšteins, kurš pēc Zatlera nepārvēlēšanas Valsts prezidenta amatā nolika Saeimas deputāta mandātu un vēlāk izstājās no partijas "Jaunais laiks" un apvienības "Vienotība".

Savukārt bijušais Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Edgars Rinkevičs, kurš otrdien bija ieradies apraudzīt bijušos kolēģus, ZRP nedarbosies, atzina gan viņš pats, gan Holma. Arī bijušais Rīgas mēra Gundara Bojāra padomnieks un Sondores – Kukules vīrs Guntars Kukuls nebūs ZRP biedrs, uzsvēra topošās partijas pārstāvji.

ZRP pārstāvji apstiprināja, ka pie partijas ekonomiskās programmas strādā apmēram desmit ekonomistu, starp kuriem ir gan atsevišķi eksperti, kas darbojušies SAK, gan ekonomists Vjačeslavs Dombrovskis.

Iecerēts arī, ka pie partijas tiks dibināta "domnīca", un viens no tās dalībniekiem būs līdzšinējais SAK vadītājs Roberts Ķīlis, kurš gan partijā nestāšoties.

Vienā no trešdien notikušajām darba grupām piedalījās arī bijušais Jūrmalas mērs Romualds Ražuks (PS), kurš pavēstīja, ka uzreiz pēc pasākuma dosies uz "Pilsoniskās Savienības" (PS) biroju ar iesniegumu par izstāšanos uz PS. Viņš norādīja, ka PS kā politiskais spēks tāpat beigs pastāvēt pēc apvienības "Vienotība" pārtapšanas partijā. Stāties ZRP viņš nolēmis, jo vairākus gadus vadījis prezidenta Mazākumtautību konsultatīvio padomi. Viņš pauda cerību, ka jaunajā partijā "demokrātiskā un morāli ētiskā latiņa" būs tikpat augsta kā PS pirmssākumos". Lēmums izstāties no PS esot viņa personīgais lēmums un nevienu citu sev sekot viņš neaicinot, sacīja Ražuks. Viņš atzina, ka otrdien piedalījies divās darba grupu diskusijās, un tajās piedalījušies ļoti spējīgi cilvēki.

Starp diskusijas dalībniekiem bija arī ekspolitiķis Andrejs Požarnovs, kurš maija sākumā apturēja dalību partijā TB/LNNK. Viņš atzina, ka ir aizpildījis ZRP biedra anketu internetā, tomēr personīgi ar Zatleru pēdējo reizi runājis pirms desmit gadiem un starp partijas dibinātājiem sestdien viņa vēl nebūšot.

Požarnovs norādīja, ka sestdien, kad tiks dibināta ZRP, vienlaicīgi arī tiek likvidēta TB/LNNK, jo tā apvienojas ar partiju "Visu Latvijai!". Ekspolitiķis jaunajā partijā negrasās pārreģistreties, jo "idejas, ko proponē Raivis Dzintars un Imants Parādnieks, man nav pieņemamas".

Požarnovs klāstīja, ka ZRP piedāvājumā viņam šķiet interesantas idejas par valsts pārvaldes vienkāršošanu un lieko administratīvo funkciju atmešanu. Požarnovs pats gan ilgu laiku ir bijis TB/LNNK pārstāvis dažādu valsts uzņēmumu padomēs un valdēs. Viņš atzina, ka pēdējo amatu Elektronisko sakaru direkcijā (EDS) viņš zaudējis brīdī, kad bijušais satiksmes ministrs Kaspars Gerhards (TB/LNNK) "pats to iekāroja". Jau vēstīts, ka Gerhardu par EDS vadītāju gada sākumā iecēla vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS).

Jaunveidojamās partijas statūti vēl neesot līdz galam izstrādāti, tāpēc esot pārgari spriest gan par biedru uzņemšanas procedūru, gan par to, kādā veidā un vai vispār ZRP vēlēšanās varētu sadarboties ar citiem politiskiem spēkiem. Tomēr ZRP nebūs iespējama sadarbība ar Zaļo un Zemnieku savienību (ZZS), jo "viņi ir populisti, kas ir kavējuši ļoti daudzas Latvijā nepieciešamas reformas", sacīja Tukišs.

Viņš norādīja, ka ZRP neizvēlēsies starp dalību koalīcijā ar ZZS un palikšanu opozīcijā, jo "kāda jēga iet kopā, ja nevar īstenot savu programmu, un ar ZZS to nevarēs, tāpat kā tas notiek ar "Vienotību"". Tomēr ZRP savā piedāvājumā liks uzsvaru nevis uz cīņu pret oligarhiem, bet gan uz reformām, sacīja jaunveidojamā politiskā spēka pārstāvis.

ZRP arī pauž cerību, ka priekšvēlēšanu kampaņas laikā "mēs ar "Vienotību" nekarosim un viņi ir mūsu potenciālie sadarbības partneri".

Par deputātu kandidātu sarakstu veidošanu pagaidām partijā vispār iekšējās sarunas neesot notikušas. Taču partija būšot atvērta visiem Latvijas pilsoņiem un tās rindās un arī vadībā būšot arī vairāki krieviski runājoši cilvēki, stāstīja ZRP veidotāji.

Runājot par partijas finansējuma avotiem, Tukišs sacīja, ka ZRP mēģinās sabalansēt ienākumus no trīs galvenajiem avotiem – mazajiem ziedotājiem, biedru naudu iemaksām un nosacītajiem "lielajiem sponsoriem" jeb uzņēmējiem, rūpīgi filtrējot avotus.

Jau vēstīts, ka eksprezidents Zatlers pēc nepārvēlēšanas amatā nolēma iesaistīties politikā un dibināt savu partiju.

Zatlers nepieņēma piedāvājumu pievienoties partiju apvienībai "Vienotība", jo, viņaprāt, tad neizdotos izveidot valdību bez oligarhu partijām - Latvijas Pirmās partijas, ZZS un nu jau likvidētās Tautas partijas. Savukārt Saeimas priekšsēdētāja un apvienības "Vienotība" līdere Solvita Āboltiņa nosauca Zatlera ideju par kļūdu, jo "nopietnu sociāli ekonomisko mērķu īstenošanai ir nepieciešama politisko spēku konsolidēšana, nevis vēl vienas sīkpartijas dibināšana".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!