Vizītes laikā Lietuvā Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers sestdien piedalījās Lietuvas neatkarības 90. gadadienas svinībās Viļņā, pēc militārās parādes Viļņas katedrāles laukumā līdz ar pārējiem Baltijas valstu prezidentiem sakot uzrunu klātesošajiem un pārsteidzot tos ar valodas izvēli.
Zatlers bija izvēlējies savu uzrunu teikt lietuviešu valodā, par ko pēc tās saņēma skaļus aplausus. Valodas izvēle bija pārsteigusi arī lietuviešu tulku, kurš bija sācis tulkot pirmos teikumus kā ierasts, tomēr reāli viņš bija atkārtojis Zatlera teikto lietuviešu valodā.

Uzrunā Zatlers norādīja uz nepieciešamību stiprināt Baltijas valstu vienotību un solīja strādāt pie šī jautājuma. "Arī šodien, 18 gadus pēc neatkarības atjaunošanas, mums, latviešiem un lietuviešiem, arī jābūt kopā, gan pārvarot grūtības, gan svinot svētkus. To man ir teikuši daudzi cilvēki Latvijā un arī Lietuvā. Tāpēc es kā Latvijas prezidents darīšu visu iespējamo, lai latviešiem un lietuviešiem būtu, kur satikties, lai kopā nāktu ne tikai valdības, bet visi, kas to vēlas: mākslinieki, zinātnieki, ārsti, Latvijas un Lietuvas draugi un atbalstītāji," viņš teica.

"Mēs esam vienīgās baltu tautas pasaulē un tas nozīmē, ka Lietuvas veiksmes un uzvaras mēs Latvijā vienmēr esam uztvēruši īpaši - gluži kā savējās," teica Zatlers. "Arī grūtos brīžos latvieši un lietuvieši vienmēr centās būt kopā - no Saules kaujas līdz neatkarības atjaunošanai mūsu tautu Atmodas laikos."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!