Foto: LETA
Aktuālākās problēmas pašvaldībās šobrīd ir ar demogrāfiju saistītie izaicinājumi un nodarbinātības veicināšana – tā, piektdien uzrunājot Latvijas Pašvaldību savienības kongresa dalībniekus, pauda Valsts prezidents Valdis Zatlers, informēja Prezidenta Preses dienests.

Zatlers uzrunā uzsvēra, ka tieši novadu pašvaldības realizē 80% varas Latvijā un ir vistuvāk stāvošās vēlētājiem. "Apmeklējot 115 Latvijas apdzīvotās vietas, esmu ieraudzījis katra novada vienreizīgumu. Katrā no tiem ir savs dzīvesveids un tradīcijas," atzina Zatlers.

Tāpat uzrunā Zatlers norādīja uz divām problēmām, ar kurām pašvaldībām šobrīd nākas saskarties. Pirmā – ar demogrāfiju saistītos izaicinājumus nevarēs atrisināt tikai ar likumiem un pabalstiem vien. Svarīga ir vide, kurā dzīvo iedzīvotāji, un lielu lomu tās sakārtošanā veic tieši pašvaldības. Zatlers atgādināja, ka divas apņemšanās – "katram bērnam bērnudārzu" un "neviens skolēns ārpus skolas" – ir izpildāmi mērķi ģimeņu atbalstam.

Pievēršoties otrajai problēmai – nodarbinātības veicināšanai –, Valsts prezidents uzsvēra, ka šobrīd vērojama pretrunīga situācija. No vienas puses uzņēmēji sūdzas par darba roku tūkumu, no otras – bezdarba līmenis valstī joprojām sasniedz vairāk nekā 13%. Liels pieprasījums pēc darbaspēka ir arī investoriem.

Zatlers novēlēja pašvaldībām atrast risinājumu šo pretrunu novēršanai, īpaši pārdomājot profesionāli tehnisko skolu iesaistes lomu.

Prezidents arī aicināja Latvijas novadu pārstāvjus izvērtēt pirms diviem gadiem notikušo administratīvi teritoriālo reformu, pašvaldībām izstrādājot skaidrus vērtēšanas kritērijus un tālākās attīstības plānus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!