Valsts prezidents Valdis Zatlers trešdien pirmoreiz teica uzrunu ANO Ģenerālajā Asamblejā, aicinot ANO dalībvalstis kopīgiem spēkiem nodrošināt "ilgtermiņa atveseļošanos" konfliktu skartajiem reģioniem.
Zatlers savā pirmajā starptautiskajā uzrunā, ko viņš teica angliski pretēji iepriekšējo Latvijas prezidentu izmantotajai iespējai runāt latviski, norādīja, ka nepietiek vien ar ANO dalībvalstu atbalstu dažādām miera uzturēšanas misijām pasaules karstajos punktos, šajās valstīs nepieciešams arī veikt rūpīgus "atveseļošanas" darbus.

Uzrunā Zatlers pieminēja, ka ir ārsts un izmantoja analoģiju no savas mediķa prakses: "Savā līdzšinējā darbā, strādājot par ķirurgu, man ir nācies veikt daudz operāciju. Taču es arī rūpīgi sekoju līdzi savu pacientu atlabšanai. Es pārliecinājos, ka viņi saņem nepieciešamo pēcoperācijas terapiju un mudināju viņus uzturēt veselīgu dzīvesveidu."

Zatlers minēja, ka Latvija jau aktīvi iesaistījusies gan miera uzturēšanas misijā Afganistānā, gan arī šīs valsts atjaunošanā. "Latvijas valdība ir piešķīrusi finansiālu palīdzību infrastruktūras atjaunošanai Afganistānā. Tomēr es esmu dziļi pārliecināts, ka panākumu atslēga ir meklējama sadarbībā. Jāsadarbojas valstīm, jāsadarbojas starptautiskām organizācijām. Lai gūtu panākumus, ES, ANO, NATO un citiem partneriem kopīgi jāizstrādā visaptveroša, ilgtermiņa pieeja attīstības palīdzības sniegšanai šajā valstī," sacīja Zatlers.

Tāpat Valsts prezidents pauda Latvijas atbalstu miera uzturēšanas misijai Irākā, kā arī aicināja šīs valsts valdību darīt visu miera un stabilitātes nodrošināšanai. Prezidents arī aicināja visas iesaistītās puses rūpēties par visiem pieņemama risinājuma panākšanu jautājumā par Kosovas galējo statusu.

Valsts prezidents savā uzrunā arī pauda atbalstu ANO reformām, norādot, ka šajā procesā pasaules valstis nedrīkst apstāties un piekāpties tiem, kas iebilst pret organizācijas pārveidi.

"Latvija ir uzticīga daudzpusējās diplomātijas principiem un ANO Hartā atspoguļotajām vērtībām. Mēs vēlamies, lai šī organizācija būtu efektīva, darboties spējīga un autoritatīva.Mēs vēlamies, lai ANO būtu efektīva, darboties spējīga un autoritatīva. Izsakām nožēlu, ka 2005.gada sanāksmē uzsāktais reformu process ir bijis gauss un nevienmērīgs," sacīja Valsts prezidents.

Tāpat Zatlers uzsvēra nepieciešamību rast risinājumu veiksmīgākai dažādu starptautisko partneru sadarbībai, panākt sistēmisku saskaņotību starp dažādiem ANO fondiem un programmām, kā arī pauda cerību, ka pilnībā tiks īstenots Cilvēktiesību padomes potenciāls.

"Mums ir jāpierāda, ka esam gatavi pildīt vienu no saviem pamatuzdevumiem - cilvēktiesību aizstāvību. Padomes rīcībā nu ir nepieciešamie instrumenti. Taču to izmantošana būs atkarīga no padomes locekļiem. Tieši no viņiem būs atkarīgs tas, vai ANO arī turpmāk tiks uztverta kā organizācija, kas vēlas un ir spējīga sekmēt aizvien plašāku cilvēktiesību ievērošanu," sacīja Zatlers un norādīja, ka arī Latvija izvirzīs savu kandidatūru 2014.gadā plānotajām padomes vēlēšanām.

Trešdien ANO Ģenerālās Asamblejas 62.sesijā bija pirmā Zatlera starptautiskā uzruna kopš kļūšanas par Valsts prezidentu. Tiesa, klātienē uz vietas to noklausījās neliels skaits cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!