Neskatoties uz dažādu organizāciju aicinājumiem boikotēt Pekinas Olimpiskās spēles saistībā ar cilvēktiesību pārkāpumiem Ķīnā, Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers tomēr apmeklēs šo pasākumu.
Zatlers trešdien žurnālistiem norādīja, ka savu lēmumu šajā jautājumā nekad nav mainījies, un līdzīgi kā jau ilgāku laiku iepriekš pauda, ka "sportisti ir jāatbalsta".

Zatlers aprīļa sākumā paudis gatavību apmeklēt Olimpiskās spēles, taču vēlāk pēc situācijas saasināšanas Tibetā un sabiedrisko organizāciju protestiem bija izvairīgs par saviem plāniem.

Savukārt Latvijas premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) trešdien pauda, ka plāno apmeklēt Olimpiskās spēles, taču viņa darba programma nav precīzi zināma. Iepriekš Godmanis pieļāvis iespēju neapmeklēt Pekinas Olimpiskās spēles saistībā ar asiņainajiem notikumiem Tibetā.

"Tibetas salīdzinājums ar Baltiju liek pārdomāt eventuālo rīcību," sacīja Godmanis, norādot, ka izšķiroša nozīme būs Latvijas kaimiņu - Lietuvas un Igaunijas amatpersonu, kā arī Eiropas Savienības politiķu nostājai.

Jau vēstīts, ka Ķīnas represijas Tibetā izraisījušas masveida protestus visā pasaulē. Protesti pret Ķīnas okupāciju Tibetā sākas Lhasā martā, pieminot 1959.gada neveiksmīgās tibetiešu sacelšanās gadadienu.

Vairāki ES līderi jau izteikušies, ka neapmeklēs Olimiskās spēles - to vidū ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns, Vācijas kanclere Angela Merkele, Kanādas premjerministrs Stīvens Hārpers, Polijas premjerministrs Donalds Tusks, Jaunzēlandes premjerministre Helēna Klārka. Savukārt Lielbritānijas premjerministrs Gordons Brauns piedalīsies tikai olimpisko spēļu slēgšanas ceremonijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!