Valsts prezidents Valdis Zatlers pirmdien, tiekoties ar Uzbekistānas Republikas prezidentu Islamu Karimovu, apspriedis abu valstu politisko dialogu, būtiska loma tika atvēlēta starptautiskās drošības politikas jautājumiem – situācijas Afganistānā stabilizācijai, narkotiku kontrabandas apkarošanai un terorisma novēršanai. Būtiska vieta abu valstu vadītāju sarunās tika atvēlēta arī sadarbībai izglītības un tūrisma jomā.
Tikšanās laikā apspriesta abu valstu turpmākā divpusējā sadarbība, kā īpaši perspektīvas uzsverot transporta, loģistikas, finanšu un tranzīta nozares, informēja prezidenta Preses dienestā.

"Valsts vizītes mērķis ir stiprināt Latvijas un Uzbekistānas divpusējās attiecības, kā arī palielināt Latvijas ekonomisko un politisko klātbūtni Uzbekistānā un visā Centrālāzijas reģionā," paudis Valsts prezidents.

Abu valstu vadītāju divpusējā tikšanās notika Valsts prezidenta valsts vizītes Uzbekistānā ietvaros.

Abu valstu oficiālo delegāciju līdzīgi kā valstu vadītāju divpusējās sarunās galvenā uzmanība tika pievērsta abu valstu turpmākai ekonomiskajai sadarbībai, kā arī sadarbībai izglītības jomā.

"Mūsu valstu vēsturē ir daudz kopīgā, un mūsu valstu diplomātiskās attiecības bijušas ciešas un draudzīgas jau kopš 1992.gada, kad Taškentā tika atvēra Latvijas vēstniecība. Arī turpmāk es redzu pamatu veiksmīgai sadarbībai. Es gribu teikt pat vēl vairāk - Latvija, kas jau 5 gadus ir pilntiesīga Eiropas Savienības dalībvalsts, - grib un spēj būt Uzbekistānas tilts uz Eiropu," teica Valsts prezidents, piebilstot, ka būtisks šajā kontekstā ir gan Uzbekistānas preču tranzīts caur Latviju uz Rietumeiropu, gan arī Latvijas apņemšanās būt Eiropas Savienības izglītības programmu koordinatoram Uzbekistānā. "Uz zināšanām balstīta ekonomika ir valsts labklājības un ātras attīstības pamats. Lai to sasniegtu, ir nepieciešami izglītoti, zinoši un zināšanas pielietot protoši cilvēki, kas prot izvirzīt mērķus un spēj tos sasniegt," teica Valsts prezidents.

Tāpat gan valstu vadītāju, gan valstu vadītāju un delegāciju sarunās pārrunāta situācijas attīstība Afganistānā, kur NATO misijas sastāvā dien arī Latvijas karavīri. Bez Uzbekistānas un pārējo Centrālāzijas valstu atbalsta veiksmīga misija Afganistānā nav iespējama, uzskata Valsts prezidents. Abi valstu vadītāji sarunā bija vienisprātis, ka būtiski ir apkarot ne vien terorisma, bet arī narkotiku izplatību Afganistānā, veidojot tur ilgtspējīgu valstiski integrētu ekonomiku.

Apliecinot abu valstu labās divpusējās attiecības izglītības jomā un Latvijas īpašās intereses, koordinējot Eiropas Savienības izglītības programmas Uzbekistānā, Valsts prezidents Taškentā apmeklēja Uzbekistānas Ekonomikas un diplomātijas universitāti, kur teica uzrunu un atbildēja uz studentus un universitātes mācībspēkus interesējošiem jautājumiem.

Izrādot cieņu kopīgajam Latvijas un Uzbekijas tautu vēsturē - padomju režīma represijām, Valsts prezidents nolika ziedus pie Uzbekistānas Neatkarības pieminekļa un apskatīja Uzbekistānas vēstures muzeja ekspozīciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!