Foto: DELFI
Valsts prezidents Valdis Zatlers, kurš iepriekš ilgus gadus vadīja Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcu (TOS), nākamgad iecerētās reformas traumatoloģijas jomā vērtē kā ļoti nepārdomātas un sasteigtas un atzīst to par "vienu soli pretī reālai dārgai maksas medicīnai".

Zatlers trešdien pēc tikšanās ar premjeru Valdi Dombrovski (V) žurnālistiem atzina, ka nespēj būt pilnīgi objektīvs, runājot par veselības sistēmu, jo visu savu mūžu bijis mediķis, tomēr norādīja, ka ieceres traumatoloģijas jomā "varbūt ir labas, bet izpildījums atkal diemžēl ir neveiksmīgs, jo atkal kāpjam virsū grābekļiem". "Var runāt, ka mēs atbalstīsim traumpuktus, kam ir 3500 pacientu, un tai pat laikā slēgt tādu, kam ir 15 000," valdības lēmumu no nākamā gada vasaras vairs nesniegt neatliekamo medicīnisko palīdzību TOS kritiski vērtēja Zatlers.

Zatlers uzsvēra, ka traumatoloģija ir "ļoti sarežģīta sistēma". "Traumatologs – ķirurgs nav santehniķis, kas var paņemt savu instrumetu koferīti un aiziet uz citu dzīvokli fiksēt problēmu," sacīja Zatlers. Viņaprāt, šobrīd pusgada laikā plāno izdarīt to, kas būtu darāms vismaz divu gadu laikā – šāds laiks, viņaprāt, būtu nepieciešams, lai radītu "tīri tehniski bāzi, investētu līdzekļus, radītu infrastruktūru".

Prezidents norādīja, ka jau pirms desmit gadiem bija plānots izveidot divus traumatoloģijas centrus viena vietā, bet līdz šim nekas nav darīts. "Nav visā šajā lietā profesionalitātes un redzējuma uz visu veselības aprūpes sistēmu, konkrēti šai gadījumā uz traumatoloģijas slimnieku aprūpi visas Latvijas līmenī," uzskata prezidents, atzīstot, ka tāpēc ideja, kas varbūt būtu guvusi profesionāļu atbalstu, kļuvusi par lielu problēmu.

Prezidents norādīja, ka, plānojot reformu, nav uzklausīti "reāli eksperti, kas ikdienā strādā ar šīm lietām", un, piemēram, TOS personāls par izmaiņām uzzinājis tikai no preses.

Zatlers arī uzsvēra, ka traumas lielākoties piemeklē jaunus cilvēkus, un valsts ir ieinteresēta, lai tie pēc iespējas ātrāk atgrieztos savās darba vietās un nekļūtu par invalīdiem.

Savukārt premjers Dombrovskis žurnālistiem skaidroja, ka prezidenta minētie argumenti jau izskanējuši sarunās ar nozares pārstāvjiem, tāpēc Veselības ministrijai uzdots nākamā gada pirmajā ceturksnī vēreiz izvērtēt reformu traumatoloģijas nozarē, konsultēties ar nozares pārstāvjiem un nepieciešamības gadījumā to koriģēt.

Jau ziņots, ka valdība otrdien pieņēma plašas izmaiņas veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtībā, kas cita starpā arī paredz, ka no nākamā gada jūlija TOS varētu vairs nesniegt neatliekamo medicīnisko palīdzību, pacientus novirzot uz Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas jauno "ātrās palīdzības" nodaļu Gaiļezerā.

Tāpat plānots mainīt traumpunktu finansēšanas kārtību, maksājot slimnīcām par to uzturēšanu atkarībā no pacientu skaita, un darba laikus – no 1.janvāra traumpunkti strādās tikai vakaros un naktīs, kā arī brīvdienās un svētku dienās, bet pārējā laikā pacientiem palīdzība būs jāmeklē pie ģimenes ārstiem vai dienas stacionāros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!