Valsts prezidents Valdis Zatlers atbalsta Latvijas Preses izdevēju asociācijas (LPIA) vēlmi arī turpmākos gadus saglabāt samazināto pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi - 10%.

Kā ziņots, Zatlers otrdien tikās ar preses izdevēju pārstāvjiem, lai pārrunātu Saeimā apstiprināto makroekonomikas stabilizācijas plānu.

Kā pēc tikšanās informēja LPIA valdes priekšsēdētājs Ivars Zariņš, prezidents solījis, ka atbalstīs pazeminātās PVN likmes piemērošanu preses izdevumiem arī 2010. un 2011.gadā.

Zariņš arī norādīja, ka brīva prese ir demokrātiskas valsts pamats, tāpēc arī citās Eiropas valstīs preses izdevumiem visbiežāk piemēro pazeminātu pievienoto vērtību. Līdz ar to arī Latvijas izdevēji aicināja prezidentu ar savu rīcību atbalstīt pievienoto likmi presei 10% robežās.

Zariņš gan piebilda, ka preses izdevumu cenas nākamgad noteikti augs, tomēr 10% PVN likme ir kompromiss, ko izdevēji var pieļaut, savukārt 21% PVN likme presi kā tādu vispār varētu iznīcināt.

LPIA valdes loceklis, SIA "LETA" valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Barkāns informēja, ka prezidents varētu mudināt satiksmes ministru Anāru Šleseru (LPP/LC) un Ministru prezidentu Ivaru Godmani (LPP/LC) meklēt iespēju palielināt subsīdijas Latvijas Pastam preses piegādēm.

LPIA arī rosina apsvērt iespēju, īstenojot atbalsta pasākumus ekonomikai, atbalstīt arī preses izdevējus.

Valsts prezidenta Preses dienesta vadītāja Ilze Rassa norādīja, ka prezidents aicinās valdības pārstāvjus uz dialogu ar izdevējiem, kā arī nākamajā tikšanās reizē ar premjeru pārrunās preses jautājumu. Tai pašā laikā Rassa arī skaidroja, ka gala lēmums ir atkarīgs no valdības.

Kā ziņots, LPIA neatbalstīja Saeimas pieņemto lēmumu, ka no nākamā gada tiek paaugstināta pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme drukātajiem medijiem no 5% līdz 10%.

LPIA nosūtījusi vēstuli Eiropas Komisijas prezidentam Žozē Manuelam Barrozu, Eiropas Savienības komisārei informācijas sabiedrības un plašsaziņas līdzekļu jautājumos Viviānai Redingai, Pasaules Izdevēju asociācijai un Zviedrijas premjerministram Frēdrikam Reinfeldam, kurā norāda uz paaugstināta PVN iespējamiem draudiem preses brīvībai.

Kā vēstulē norādījusi LPIA, PVN likmes dubultošana laikā, kad liela daļa Latvijas iedzīvotāju jau pagarinājusi žurnālu un laikrakstu abonementus, nozīmē, ka preses izdevēji vairs nebūs spējīgi atbilstoši jaunajam PVN iekasēt no iedzīvotājiem papildu samaksu par abonēšanu, kas radīs nopietnus zaudējumus šī sektora pārstāvjiem un izkropļos mediju nozari laikā, kad to jau tā apdraud dziļā ekonomiskā lejupslīde.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!