Attieksme Latvijā pret ekonomikas jautājumiem ir bijusi vieglprātīga: nav uzkrāti līdzekļi, nav pat pieļauta doma par krīzi un ignorēti tirgus likumi, līdz ar to šobrīd Latvijai par pieļautajām paviršībām būs dārgi jāmaksā. Tā ceturtdien īpašā uzrunā Saeimas deputātiem pauda Valsts prezidents Valdis Zatlers.

"Kādu laiku mēs domājām, ka esam īpaši (..) Mēs nebijām pieļāvuši domu par krīzi un nedomājām par uzkrājumiem," norādīja Zatlers, atzīmējot, ka tieši uzkrājumu trūkums un tirgus likumu ignorēšana, pārkarsējot Latvijas ekonomiku, ir galvenie pašreizējo problēmu cēloņi. "Tagad par to ir dārgi jāmaksā," norādīja prezidents.

Viņš uzsvēra, ka krīze liks mainīt gan Latvijas ekonomiku un valsts pārvaldi, gan dzīvot pieticīgāk gan iedzīvotājiem, gan visai valstij kopumā. "Tā ir nesekmības lapa, kuru nevar labot pāris reizes aizejot pie skolotāja. Nāksies radikāli mainīt ekonomiku, nāksies radikāli mainīt valsts pārvaldi," sacīja Zatlers. Viņš uzsvēra, ka turpmāk valstij savos tēriņos būs jābūt ievērojami mērenākai.

"Cerams, ka notikušais liks mums padomāt, ka valsts ekonomika nav zirgu pajūgs ar iemigušu kučieri, kas zina ceļu uz mājām," atzīmēja Zatlers.

Jau vēstīts, ka ceturtdien Saeima skatīs Makroekonomikas stabilizācijas programmu un nākamā gada budžeta grozījumus, kas nepieciešami, lai saņemtu Starptautiskā Valūtas fonda, Zviedrijas valdības un Eiropas Komisijas aizdevumu vairāku miljardu latu apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!