Foto: AFI
Vienīgais Saeimas priekšsēdētāja amata kandidāts, Zatlera reformu partijas (ZRP) līderis, eksprezidents Valdis Zatlers, kuru par spīti 56 tautas kalpu atbalsta solījumam, divās kārtās tomēr šim amatam neievēlēja, uzskata, ka šie balsojumi bija stabilitātes tests pirms nedēļas ZRP, "Vienotības" un Nacionālās apvienības izveidotajai "reformu un tiesiskuma koalīcijai".

Pēc otrās kārtas rezultātu paziņošanas Zatlers intervijā LTV sacīja, ka "balsojums ir tāds, kāds ir" un tas "nav labs signāls "reformu un tiesiskuma koalīcijai", un te nevar vainot oligarhus vai interešu grupas, balsu piedāvājumus un darījumus", jo balsošana pretēji solījumiem notikusi "koalīcijas iekšienē".

Par Zatleru, kurš bija vienīgais Saeimas priekšsēdētāja amatam izvirzītais parlamentārietis, vēl pirmdien solīja balsot pirms nedēļas izveidotā "reformu un tiesiskuma koalīcija" – ZRP, "Vienotība" un Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK, kā arī seši no ZRP aizgājušie deputāti – kopumā 56 tautas kalpi.

Zalers atzina, ka kopš viņa lēmuma rosināt 10.Saeimas atlaišanu, ko viņš pamatoja ar oligarhu ietekmi, situācija ir mainījusies, piemēram, viņa par oligarhu partiju nodēvētās Zaļo un Zemnieku savienības ietekme ir mazinājusies, bet problēmas ir pašā reformu un tiesiskuma koalīcijā. "Tas bija tests, cik stabila koalīcija tā varētu būt," atzina Zatlers, piebilstot, ka "rezultāts ir tāds, kāds ir".

Zatlers pēc balsojumiem žurnālistiem atzina, ka vēlētāji šobrīd varētu būt vīlušies - gan par svētdien notikušo "Olšteina sešinieka" atšķelšanos, gan par pirmdien notikušajām Saeimas spīkera vēlēšanām.

Zatlers pauda pārliecību, ka visi 16 ZRP frakcijas deputāti nobalsojuši par viņu. Viņš atzina, ka nevar apgalvot ne par vienu deputātu, kas balsojis pret viņu, tomēr 11 balsis ir pietiekami daudz, lai būtus skaidrs - tās jāmeklē "reformu un tiesiskuma koalīcijā".

Lūgts komentēt no ZRP atšķēlušās grupas nosacītā līdera Klāva Olšteina mēģinājumu pārliecināt žurnālistus, ka viņš balsoja par Zatleru, rādot ar mobilo telefonu nofotografēto vēlēšanu zīmi, Zatlers aicināja "neuzķerties uz lētiem trikiem", jo "kā tad rodas šīs sabojātās zīmes...".

Zatlers arī norādīja, ka neliek vienādības zīmi starp sevi Saeimas spīkera amatā un tiesiskumu, tomēr balsojums rāda, kā tiek pildīti solījumi. "Acīmredzot kādam personiskās intereses un antipātijas bijušas stiprākas par valstiskām interesēm," sacīja Zatlers.

ZRP līderis stāstīja, ka jau svētdien vakarā apsvēris iespēju nekandidēt uz Saeimas priekšsēdētāja amatu, jo neesot bijis gatavs tam, ka viņu ievēl ar "nodēvēju un oligarhu balsīm", bet pirmdienas rītā ar kolēģiem frakcijā nospriests – nevar apdraudēt topošās Dombrovska valdības stabilitāti, tāpēc viņš piekritis kandidēšanai.

Zatleram sajūta, kad dots solījums atbalstam un aizklātajā balsojumā tas netiek pildīts, neesot jauna. Kā zināms, viņš 2.jūlijā netika pārvēlēts Valsts prezidenta amatā, lai gan viņam iepriekš bija solīts atbalsts.

Pirmdien pēc balsošanas otrās kārtas Zatlers žurnālistiem pastāstīja kādu līdzību no savas ķirurga prakses – viņam reiz nolūzis skalpeļa gals un palicis pacienta ceļgalā, tad viņš stažierim pateicis, lai viņu netraucē, un pēc piecām minūtēm dabūjis lausku laukā. Kad stažieris vaicājis, kā Zatlers zinājis, kas jādara, "es viņam atbildēju – man tas ir noticis jau otro reizi".

Jau ziņots, ka Zatleram vēl pirmdien pusdienlaikā bija solīts 56 deputātu atbalsts Saeimas priekšsēdētāja vēlēšanās, balsošanas pirmajā kārtā par viņu atdotas tikai 46 balsis, bet otrajā kārtā – 45 balsis.

Zatlera kandidatūru izvirzīja Valdis Dombrovskis un Dzintars Zaķis no "Vienotības", ZRP deputāte Inese Lībiņa - Egnere, Nacionālās apvienības frakcijas vadītājs Einārs Cilinsiks un deputāts Klāvs Olšteins, kurš ar vēl pieciem ZRP deputātiem svētdien paziņoja par izstāšanos no ZRP un neatkarīgas deputātu grupas veidošanu.

Dombrovskis jau svētdien vakarā pirmdienas balsojums par Saeimas priekšsēdētāju būs zināms indikators "Olšteina grupas" gatavībai atbalstīt koalīciju.

No ZRP aizgājušie deputāti pauda gatavību atbalstīt valdības sastāvu, par kuru "reformu un tiesiskuma koalīcija" - ZRP, "Vienotība" un Nacionālā apvienība - vienojās jau nedēļas nogalē, pirms "sešinieka" aiziešanas no ZRP.

Svētdien par lēmumu izstāties no ZRP paziņojuši 11.Saeimā ievēlētie Olšteins, Elīna Siliņa, Gunārs Rusiņš, Jānis Upenieks, Viktors Valainis un Jānis Junkurs, kuri tagad veidos neatkarīgo deputātu grupu. Olšteins skaidroja, ka deputāti nolēmuši partiju pamest valdošās "nedemokrātiskās lēmumu pieņemšanas un savstarpējās neuzticēšanās dēļ".

Deputāti partiju pametuši tikai dienu pirms 11.Saeimas sanākšanas un divas dienas pēc tam, kad "reformu un tiesiskuma koalīcija" vienojās par partiju atbildības jomu sadali un ministru amatu kandidātiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!