Foto: LETA
Ja pirmajā Valsts prezidenta vēlēšanu dienā, ceturtdien neievēlēs nevienu no abiem kandidātiem, pašreizējais prezidents Valdis Zatlers būtu gatavs kandidēt arī atkārtotās vēlēšanās, diskusijā Latvijas Radio pauda prezidents.

Viņš uzsvēra, ka ir uzņēmies politisko atbildību par procesiem, kuri pēdējās nedēļas laikā kļuvuši dinamiskāki – partijas konsolidējas, plāno Saeimā iesniegt likumu izmaiņas, kas "mēnešiem tur gulējušas".

Prezidents norādīja, ka viņš uzņemas atbildību un tāpēc būtu gatavs startēt arī otrajā kārtā.

Savukārt otrs prezidenta amata kandidāts, bijušais "Unibankas" vadītājs Andris Bērziņš (ZZS) norādīja – ja viņam būs mazākās aizdomas par "politiskajām spēlēm", viņš vēlēšanās nepiedalīsies, bet, ja tādu nebūs, "tad kāpēc nē".

Jau ziņots, ka līdz šim nevienam kandidātam nav apsolīts Saeimā pārstāvēto politisko spēku vairākuma atbalsts.

"Vienotība" solīja atbalstīt Zatleru, tāpat par pašreizējo prezidentu sola balsot "VL-TB/LNNK". Tas dotu Zatleram 40 balsi, bet ievēlēšanai nepieciešama 51 balss.

Tautas partija, kuras Saeimas deputāti kopā ar pārējo apvienības "Par labu Latviju" (PLL) frakciju vēl pirms neilga laika izvirzīja Valsts prezidentu Valdi Zatleru uz otro termiņu, pirmdien valdes sēdē vienbalsīgi nolēmusi lēmumu neatbalstīt Zatlera kandidatūru ceturtdien paredzētajās prezidenta vēlēšanās. Par iespējamo atbalstu Bērziņam TP vēl lems. Savu lēmumu nav atklājis arī "Saskaņas centrs", kas pieļauj brīvo balsojumu.

Savukārt ZZS jau paziņoja, ka frakcijai būs brīvais balsojums.

Zatlers zaudējis 100% PLL atbalstu, jo pēc Saeimas ceturtdienas lēmuma neļaut Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) veikt kratīšanu bieži vien par oligarhu dēvētā politiķa, Saeimas deputāta Aināra Šlesera (PLL) dzīvesvietās, Zatlers rosināja atlaist tikai pirms septiņiem mēnešiem ievēlēto 10.Saeimu.

Zatlera pilnvaras beigsies jūlija sākumā, un Saeimai līdz 8.jūnijam jārīko nākamā Valsts prezidenta vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!