Foto: F64
Prezidenta kancelejas vadītājs Edgars Rinkēvičs žurnālistiem uz jautājumu, vai Zatlers plāno ierosināt izmaiņas likumos par tautas vēlētu prezidentu, norādīja, ka tā ir parlamenta kompetence. Zatlers, iesniedzot Satversmes grozījumus, jau aicinājis Saeimu diskutēt par tautas vēlētu prezidentu un jau vairākkārt paudis atbalstu tautas tiesībām vēlēt prezidentu tiešās vēlēšanās.

"Konkrēta Satversmes redakcija ir jāatstāj parlamenta kompetencē," Zatlera viedokli pauda Rinkēvičs.

Prezidents arī atzinīgi novērtē diskusiju sabiedrībā, kas jau sākusies, taču, ja Saeima nolems nemainīt esošo kārtību, tai ir jāizskaidro sabiedrībai visi argumenti par un pret.

Nacionālā apvienība parlamentā iesniegusi lielus grozījumus Satversmē, kas paredz tautas vēlētu prezidentu un arī būtiski palielināt prezidenta pilnvaras. Saeima ceturtdien lems par likumprojekta nodošanu komisijām.

Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne ("Vienotība") otrdien komisijas deputātus aicināja rūpīgi izvērtēt Nacionālās apvienības iesniegtos priekšlikumus par tautas vēlētu prezidentu un prezidenta pilnvaru paplašināšanu. Komisijas vadītāja secināja, ka grozījumi nozīmē pāreju uz prezidentālu valsti.

Viņa uzsvēra, ka tas ir ārkārtīgi sarežgīts jautājums, kam nepieciešamas plašas ekspertu diskusijas, līdzīgi kā konstitucionālo tiesību eksperti izdiskutējuši pašlaik Saeimā iesniegtos Valsts prezidenta priekšlikumus Satversmes grozījumiem. Taču Nacionālās apvienības priekšlikumi ir tikai astoņu deputātu iniciatīva, norādīja Čepāne.

Arī Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš minēja, ka tautas vēlēta prezidenta ideja prasa pārdomāt visas nianses par varas balansu.

Jau vēstīts, ka Saeimas Juridiskajai komisijai nodoti izskatīšanai Valsts prezidenta Valda Zatlera iesniegtā likumdošanas iniciatīva par grozījumiem Satversmē, paplašinot valsts pirmās personas pilnvaras. Tajā nav ierosinājuma par tautas vēlētu prezidentu, taču motivācijas vēstules noslēgumā Zatlers aicina parlamentu sākt diskusiju par šo ideju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!