Foto: F64
Valsts prezidents Valdis Zatlers lēmumu ierosināt 10.Saeimas atlaišanu pieņēmis sestdien pēc tikšanās ar Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu (V), premjeru Valdi Dombrovski (V) un ģenerālprokuroru Ēriku Kalnmeieru, pārrunājot ar viņiem "stāvokli valstī un izeju no tās". Šajās sarunās premjers un parlamenta spīkere atzinuši, ka jauna valdība pašreizējā Saeimā nav iespējama.

Tā svētdien diskusijā LNT raidījumā "TOP 10" atzina Zatlers.

"Runājam tikai par vienu tematu - stāvokli valstī un izeju no tā," sacīja Zatlers.

Viņš norādīja, ka par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja  (KNAB)  trešdien sākto vērienīgo operāciju un vairākām kratīšanām zināja tikai tik daudz, cik izskanēja publiskajā telpā. Bet tikšanas laikā ar ģenerālprokuroru, Kalnmeiers sniedza prezidentam visu informāciju, ko viņš uzskatīja par vajadzīgu sniegt, un tā bijusi nopietna, uz to bijis jāreaģē, klāstīja Zatlers.  

Viņš pastāstīja, ka pēc Saeimas ceturtdienas balsojuma neļaut KNAB veikt kratīšanu deputāta Aināra Šlesera (PLL) dzīvesvietās, ar Saeimas, valdības un prokuratūras vadītāju pārrunātas turpmākas rīcības iespējas. Zatlers klāstīja, bija trīs iespējamie rīcības modeli - "pakratīt pirkstu" un aicināt Saeimu pārskatīt šo lēmumu, bet tam vairs nebūtu jēgas. Tāpat bija iespēja veidot jaunu valdību, taču gan Āboltiņa, gan Dombrovskis atzinuši, ka šādas iespējas nav. Trešā iespēja bija rosināt referendumu, lai tauta atbildētu uz jautājumu, "vai tā var turpināties" un, ja nevar, ievēlētu Saeimu, kas šos jautājumus var atrisināt.

"Ja šīs koalīcijas manevra iespējas ir tik šauras, ja kompromiss ar oligarhiem kļūst par bezierunu pakļaušanos", tas neveicina valsts attīstību, bet ved uz stagnāciju, klāstīja Zatlers.

Jau ziņots, ka Zatlers sestdien vakarā, uzrunājot Latvijas tautu un paziņojot par ierosinājumu atlaist 10.Saeimu, pieminēja arī oligarhu ietekmi politikā. Viņš uzsvēra, ka ekonomisko krīzi pārvarēt palīdzēja Latvijas cilvēki, un "katrs no viņiem nesa kādu personīgu upuri". "Kā vārdā šie upuri tika nesti? Lai vairotu oligarhu pelņu, lai ļautu apzagt savu valsti, lai tiesiskums kļūtu par nenozīmīgu saukli?" jautāja Valsts prezidents.

Viņš norādīja, ka "mēs visi pārāk labticīgi vērojām dažu cilvēku grupu interešu izpausmes". "Vērojām un neko nedarījām, un situācija kļuva tikai sliktāka," sacīja Zatlers, atgādinot, ka 9.Saiemai uzticējās tikai 6% iedzīvotāju, bet tagadējai - tikai 10%.

Pēc Saeimas ceturtdienas lēmuma neļaut KNAB veikt kratīšanu bieži vien par oligarhu dēvētā politiķa, Saeimas deputāta Aināra Šlesera (PLL) dzīvesvietās, Zatlers nolēma rosināt atlaist tikai pirms septiņiem mēnešiem ievēlēto 10.Saeimu. Par to prezidents paziņoja sestdien vakarā ārkārtas uzrunā tautai.

Viņš atzina, ka nolēmis rīkoties radikāli un šis lēmums prezidenta vēlēšanu priekšvakarā ir politiski un konstitucionāli sarežģīts, un var mazināt viņa izredzes tikt pārvēlētam uz otro termiņu. Taču viņa kā prezidenta pienākums ir rīkoties valsts labā nevis savā labā, uzsvēra Zatlers.

Zatlers, izmantojot Satversmē paredzētās tiesības, izdeva rīkojumu, ar kuru ierosina atlaist Saeimu. Šis rīkojums stājās spēkā sestdien.

Par savu lēmumu Zatleram jāinformē Centrālā vēlēšanu komisija (CVK), kura ne agrāk kā pēc mēneša, bet ne vēlāk kā divu mēnešu laikā sarīko referendumu par Saeimas atlaišanu. Ja prezidents saņem tautas atbalstu, Saeima ir atlaista un jaunas Saeimas vēlēšanas jārīko ne vēlāk kā divu mēnešu laikā pēc Saeimas atlaišanas. Ja vēlētāji referendumā neatbalsta Saeimas atlaišanu, amatu zaudē prezidents.

CVK sestdien prognozēja, ka referendums par Saeimas atlaišanu varētu notikt 30.jūlijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!