Galvenais nosacījums premjera amata kandidātam, kuru izvirzīs Valsts prezidents Valdis Zatlers, ir spēja vienot visas piecas Saeimā pārstāvētās labējās partijas.
Intervijā Latvijas Televīzijai no Portugāles, kur ceturtdien tika parakstīts Eiropas Savienības reformu līgums, Zatlers uzsvēra, ka kā vienīgo izeju pašreizējā politiskajā situācijā redz valdību, kuru veidotu plaša, no piecām partijām sastāvoša koalīcija.

Kā uzsvēra prezidents, tas nodrošinātu spēcīgas valdības izveidi.

"Jo spēcīgāka ir valdība, jo spēcīgāki ir ministri," norādīja Zatlers, skaidrojot, ka šādā gadījumā vieglāk ir arī nomainīt ministrus, kuri strādā slikti.

Kā norādīja prezidents, lēmums par nākamo premjera amata kandidātu vēl nav pieņemts. Rīt, 14.decembrī, tiekoties ar piecām labējām partijām, Zatlers vēlas pārliecināties, kurš kandidāts varētu gūt visu piecu labējo partiju atbalstu. Tieši tas būs galvenais nosacījums premjera amata kandidātam.

Zatlers piektdien pēc tikšanās ar piecu labējo partiju pārstāvjiem premjera amatam varētu nominēt iekšlietu ministru Ivaru Godmani (LPP/LC), liecina neoficiāla informācija.

Vairāki labējo partiju pārstāvji, ar kuriem Zatlers tikās trešdien, teica, ka prezidents devis mājienus, ka premjera amatam viņš varētu nominēt Godmani.

"Ir diezgan droši, ka Zatlers rīt nosauks Godmani. Viņš to bija plānojis izdarīt jau vakar, taču savu lēmumu mainīja," sacīja kāds politiķis.

Godmanis jau trešdien tikās ar prezidentu neformālās sarunās pēc tam, kad Zatlers bija uzklausījis piecu labējo partiju pārstāvjus.

Tikmēr partijas "Jaunais laiks" (JL) Saeimas frakcijas deputāti nākuši klajā ar paziņojumu, ka piecu partiju koalīcija iespējama tikai JL izvirzītā Ministru prezidenta amata kandidāta Valda Dombrovska vadībā.

JL ir pārliecināts, ka "tikai Dombrovska vadīta valdība spēs sakārtot politisko vidi un izvest valsti no ekonomiskās krīzes," aģentūru LETA informēja JL frakcijas sabiedrisko attiecību konsultante Laila Timrota. Pēc JL domām, valdība šī brīža sabiedrības uzticību zaudējušās koalīcijas pārstāvja vadībā vienīgi padziļinās krīzi un politisko haosu valstī.

Oficiāli vienīgi kreisās opozīcijas "Saskaņas centra" frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs aģentūrai LETA sacīja, ka piektdien premjera amatam tiks nominēts Godmanis. Urbanovičs norādīja, ka to "vienkārši zina".

Politiķi, kuri vakar tikās ar Zatleru, sacīja, ka viņu vienošanās ar prezidentu paredz, ka nekādi komentāri pagaidām netiks sniegti.

Informācija, ka piektdien varētu tiks nominēts Godmanis, ceturtdien plaši tika apspriesta arī Saeimas kuluāros. Godmani nav izvirzījusi neviena partija, tādēļ tiek pieļauta iespēja, ka tieši Valsts prezidents ir tas, kurš uztur viņa kandidatūru premjera amatam.

Zatlers ar piecām labējām partijām tiksies piektdien plkst.11. Savukārt plkst.13 plānots viņa preses brīfings Rīgas pilī.

Tikmēr neformālās sarunās partiju pārstāvji jau sākuši dalīt ministru portfeļus. JL iecerēts piedāvāt aizsardzības, tieslietu, ekonomikas un izglītības un zinātnes ministru amatus, Tautas partijai (TP) varētu palikt ārlietu, kultūras, veselības un iekšlietu ministra amati, bet Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) esot nolēmusi, kā tā būtu gatava atteikties tikai no izglītības un zinātnes ministra amata. Trešdien Zatlers paziņoja, ka nolēmis sākt sarunas ar piecām Saeimā pārstāvētajām labējām partijām par atbalstu bezpartejiskam premjera amata kandidātam, taču TP un LPP/LC kategoriski iebilst pret bezpartejisku premjeru. Arī JL uzskata, ka vispirms prezidentam ir jānominē kāds no partiju pārstāvjiem, un tikai ZZS nenoraida iespēju strādāt bezpartejiska premjera vadībā.

Iepriekš prezidents divas reizes ticies ar partiju izvirzītajiem premjera amata kandidātiem - Edgaru Zalānu (TP), Dombrovski un Godmani, kas viņam iesniedza katrs savu valdības pirmo 100 dienu darba programmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!