Foto: Saeimas administrācija
Trīs pamatjautājumi, par ko visvairāk jādomā jaunajai Valda Dombrovska ("Vienotība") valdībai, ir bezdarbs, demogrāfija un enerģētikas politikai, trešdien uzsvēra Valsts prezidents Valdis Zatlers, uzrunājot tikko ievēlēto Ministru Kabinetu tā pirmajā sēdē.

Foto galerija

Zatlers apsveica Dombrovski ar veiksmīgi izveidoto valdību un gūto Saeimas atbalstu, taču norādīja, ka šī valdības sēde ir ne tikai svinīga – tā ir arī pirmā darba sēde.

Valsts prezidents uzsvēra, ka pirmais valdības darbs ir nākamā gada valsts budžeta izstrāde, un "tam jums netiks dotas 100 dienas". Viņaprāt, vislabākais scenārijs būtu, ja valdība nākamā gada budžetu spētu pieņemt līdz gada beigām, jo "daudziem no jums ir pieredze arī labākos laikos, ko nozīmē budžetu apstiprināt jau pēc jaunā gada".

Valsts prezidents arī pauda cerību, ja jaunie ministri nebūs tikai "savas nozares bruņinieki", bet strādās komandā.

Zatlers aicināja katru ministru izvirzīt vismaz vienu prioritāti un vismaz vienu sabiedrībai saprotamu mērķi, ko viņš grib sasniegt, un mudināja nepamaldīties starp daudzajām prioritātēm.

Savukārt Dombrovskis pateicās gan prezidentam, gan Saeimai par atbalstu. Viņš apsolīja, ka jau nākamajā nedēļā valdība sāks strādāt pie valsts budžeta projekta, savukārt valdības prioritātes būs enerģētiskā neatkarība, bezdarba problēmu risināšana un "tautas ataudze".

Kā ziņots, 10.Saeimas vairākums trešdien nobalsoja par Valda Dombrovska ("Vienotība") vadīto jauno valdību, ko veido "Vienotība" un Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) – par bija 63, bet pret - 35 deputāti.

Valsts prezidents Valdis Zatlers otrdien pēc 10.Saeimas pirmās sēdes oficiāli uzaicināja sastādīt valdību Dombrovski, kurš kopš 2009.gada marta jau vadīja Ministru kabinetu. Dombrovskis bija arī vēlēšanās uzvarējušās "Vienotības" premjera kandidāts. Arī ZZS bija iepriekšējās valdības sastāvā.

Dombrovska jaunajā par septiņām ministrijām atbildēs "Vienotība", bet sešas ministrijas vadīs ZZS pārstāvji. "Vienotība" pārstāvēs Aizsardzības ministrs Artis Pabriks, kurš vienlaikus būs arī Ministru prezidenta biedrs Eiropas Savienības prezidentūras sagatavošanas jautājumos. Ārlietu ministra amatam deleģēts Ģirts Valdis Kristovskis, bet Finanšu ministrijas vadībai – Andris Vilks. Ekonomikas un Iekšlietu ministrijas arī turpmāk vadīs iepriekšējie ministri – attiecīgi Artis Kampars un Linda Mūrniece. Savukārt Tieslietu ministriju vadīs Aigars Štokenbergs, bet Kultūras ministriju – Sarmīte Ēlerte.

ZZS Veselības ministrijas vadību uzticēja SIA "Liepājas reģionālā slimnīca" valdes priekšsēdētājam Jurim Bārdziņam, bet labklājības ministres amatam izvirzīja iepriekšējo ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītāju Ilonu Jurševsku. Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) vadība uzticēta ministrijas parlamentārajam sekretāram Rolandam Brokam, bet Satiksmes ministrijas vadība – līdzšinējam labklājības ministram Uldim Augulim. Apvienoto Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas vadību ZZS jau iepriekš plānoja uzticēt vides ministram Raimondam Vējonim, kā arī ļaut zemkopības ministram Jānim Dūklavam turpināt darbu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!