Jaunajam premjeram pašam būtu jāizvēlas Ministru Kabineta sastāvs, intervijā TV3 raidījumam "Nekā personīga" teica Valsts prezidents Valdis Zatlers.
Zatlers norāda, ka līdz pirmdienai būs izstrādāti principi jaunā premjera kandidāta meklēšanai, bet „pamatprincips būs, ka Ministru Prezidents izvēlas Ministru Kabineta sastāvu".

„Tas, kas visu laiku tiek ignorēts. Kas tiek prasīts jau vairākus gadus pēc kārtas, bet tiek ignorēts. Tātad - lai partijas neuztieptu savus ministru portfeļus un nebūtu tā, kā saka, mantojušas kādus ministru portfeļus mūžīgi mūžos. Tas ir pamatprincips," uzskata Zatlers. „Protams, ir vēl daudzi citi, kā, pieņemsim, kādas būs sociālās garantijas tiem, kas pašlaik zaudējuši darbu? Šobrīd no valdības atbildi uz šo jautājumu es neesmu sadzirdējis. Ja reiz sākas jaunas valdības darbs, šis ir viens no primāriem jautājumiem."

Zatlers pirmdien uzsāks sarunas ar visām Saeimā pārstāvētajām partijām, bet vēlāk pēc viedokļu uzklausīšanas sāks konsultācijas ar „konkrētiem cilvēkiem".

„Pēc tam būs arī uzdevumu saraksts, kurš no šiem kandidātiem varēs šos uzdevumus pildīt. Tas būs diezgan plašs saraksts ar visiem tiem sasāpējušiem jautājumiem, kurus es nevarēju uzdot šai jau aizejošajai valdībai un kuru atbildes es nevarēju iegūt no šīs aizejošās valdības. Tas būs gan par finanšu jautājumiem, gan par ekonomikas sildīšanas plānu, gan arī par sociālo aizsargātību bezdarbniekiem. Tie ir uzdevumi, kuri jāpasaka, jau sākot valdības darbu, nevis pēc tam, aizbildinoties, ka tas šobrīd nav aktuāli, jo to varēs izdarīt vēlāk," skaidro Zatlers.

Valsts prezidents arī uzskata, ka šoreiz bezpartejisks premjers nebūs, jo „partijās vēl nav tāda krīze, lai meklētu premjerus ārpus tām".  Tomēr laiku, kad jaunā valdība varētu tikt izveidota, Zatlers izvairās teikt, bet tam vajadzētu notikt pēc iespējas ātrāk, jo arī starptautiskās finanšu institūcijas vēlas runāt ar valdību, kam ir Saeimas mandāts".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!