Foto: F64
Līdz piektdien gaidāmajām konsultācijām ar 10.Saeimā ievēlētajiem politiskajiem spēkiem Valsts prezidents Valdis Zatlers neatklās savu skatījumu uz nākamās koalīcijas sastāvu, taču, viņaprāt, šis jautājums Latvijai kā nacionālai valstij jāizlemj pašai un lēmums nebūtu jāsaista "ar citu valstu lēmumiem".

Šādu viedokli Zatlers pauda trešdien, pirmo reizi pēc vēlēšanām stājies žurnālistu priekšā pēc tikšanās ar pašreizējo premjeru un vēlēšanās uzvarējušās apvienības "Vienotība" premjera amata kandidātu Valdi Dombrovski.

Zatlers vairākkārt izvairījās no konkrētām atbildēm vai, viņaprāt, valdībā būtu jāaicina nacionālā apvienība "Visu Latvijai"- TB/LNNK (VL-TB/LNNK) vai apvienība "Saskaņas centrs", uzsverot, ka līdz šim viņam neesot izdevies ar Saeimā ievēlētajiem spēkiem pārrunāt viņu redzējumu uz darbu Saeimā un iespējamiem koalīcijas modeļiem.

Prezidents norādīja, ka viņa izvirzītie principi jaunās valdības veidošanai nav mainījušies kopš augusta, kad viņš par prioritātēm nosauca ārpolitikas, drošības politikas un starptautiskā aizdevuma programmas pēctecību un to, lai premjera amata kandidāts varētu nodrošināt Saeimas vairākuma atbalstu lēmumiem šajos jautājumos. "Citi kritēriji klāt nenāks," uzsvēra prezidents.

Nākamo valdības vadītāju prezidents plāno nominēt tikai 2.novembrī, kad uz pirmo sēdi sanāks 10.Saeima, un līdz tam laikam partijām būšot laiks konsultēties un saliedēties ap kādu pretendentu uz premjera amatu.

Zatlers uzsvēra, ka nākamās koalīcijas veidošana nebūtu jāsaista ar gatavojamo prezidenta vizīti Krievijā, kā arī noraidīja aizdomas, ka ASV prezidenta Baraka Obamas otrdienas zvans, lai apsveiktu Dombrovski ar uzvaru vēlēšanās, būtu vērtējams kā signāls ārvalstu ietekmei uz valdības veidošanu.

Zatlers uzsvēra, ka trešdien ar Dombrovski pārrunājis tikai jautājumus par šī gada valsts budžeta izpildi un nākamā gada valsts budžetu. Prezidentam šie dati esot nepieciešami, lai piektdien varētu par tiem diskutēt ar partijām.

Savukārt Dombrovskis pēc tikšanās atzina, ka arī tad, ja prezidents viņu nominētu premjera amatam 2.novembrī, valdību būtu iespējams apstiprināt tajā pašā dienā, ja vien līdz tam būtu gūta skaidrība par tās modeli un sastāvu.

Šobrīd viņš strādājot pie tā, lai atrastu tādu partiju sadarbības modeli, kurā atbalsts valdībai Saeimā būtu pēc iespējas plašāks, proti, to nodrošinātu četras partijas – "Vienotība", Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS), VL-TB/LNNK un SC. Šai četru partiju kopdarbībai neesot obligāta koalīcijas forma – tā varētu notikt arī uz sadarbības līguma pamata, skaidroja Dombrovskis.

Premjers arī norādīja - tas, ka VL-TB/LNNK šobrīd strādā valdības deklarācijas veidošanas darba grupās, bet SC – ne, negarantē nacionālās apvienības iekļaušanos koalīcijā. "Jo plašāks loks strādā pie šiem jautājumiem, jo labāk," VL-TB/LNNK līdzdalību skaidroja Dombrovskis.

Jau ziņots, ka 10.Saeimas vēlēšanās uzvarēja apvienība "Vienotība", kas ieguva 33 deputātu vietas, SC ieguva 29 deputāta mandātus, ZZS – 22, VL-TB/LNNK – astoņas un arī PLL – astoņas deputāta vietas.

"Vienotības" premjera amata kandidāts, pašreizējais valdības vadītājs Dombrovskis (JL) jau sācis sarunas par nākamo Ministru kabinetu ar iepriekšējiem koalīcijas partneriem – ZZS un VL-TB/LNNK, taču pieļāva arī kādu sadarbības formu ar līdz šim opozīcijā esošo SC. Pret tās iesaistīšanu valdībā gan uzreiz iebilda nacionālā apvienība. Sarunas par valdības veidošanu vēl turpinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!