Valsts prezidents Valdis Zatlers uzskata, ka atalgojuma palielinājums prezidenta kancelejas darbiniekiem īstenībā ir tikai faktiskās situācijas nostiprināšana, un tas ir pozitīvs piemērs valsts iestādēm, skaidri definēt ierēdņu atalgojumu, nevis slēpt to aiz vadības līgumiem un prēmijām.
Zatlers pirmdien Latvijas radio raidījumā "Krustpunkti" skaidroja, ka valsts pārvaldes darbiniekiem atalgojums īstenībā ir daudz lielāks, nekā algas, jo tiek maksātas prēmijas, piemaksas par līguma darbiem, un šāda situācija nav pieņemama.

Prezidents apgalvoja, ka iepriekš prezidenta kancelejas darbinieku algas bija tādas pašas un pat vēl lielākas, tāpēc algu palielinājuma mērķis ir parādīt reālu situāciju, nosakot algas līmeni, un atsakoties no piemaksām.

Prezidents uzskata, ka šādā veidā kanceleja rāda piemēru citām valsts iestādēm atklāti parādīt reālas ierēdņu un darbinieku algas. "Tad mēs zināsim precīzi šīs algas un varēsim vērtēt, vai tās ir par lielu, vai par mazu," pauda prezidents.

Zatlers gan tā arī nav skaidri atbildējis, vai, viņaprāt, šādas algas nav pārāk lielas un nebūtu samazināmas. Attiecībā uz pašam Zatleram plānoto algu – 5000 latu mēnesī – prezidents sacīja, ka tā būšot lielāka, nekā viņa iepriekšējie ienākumi Traumatoloģijas slimnīcā, bet atturējās vērtēt, vai prezidentam tā būtu liela vai maza alga. Viņš vairākkārt uzsvēris, ka, stājoties prezidenta amatā, viņš apņēmās kalpot valstij, un par to neprasa atalgojumu, algas apmēru atstājot valdības un saeimas ziņā.

Lai gan Zatlers aicinājis cilvēkus sākt taupīt, lai cīnītos ar inflāciju, viņš neplāno rosināt algu iesaldēšanu prezidenta kancelejā. Viņaprāt, kanceleja spērusi savu soli, parādot reālas algas, bet par algu iesaldēšanu jālemj valdībai, un tad algas būtu jāiesaldē visās iestādēs, nevis kādās atsevišķās.

Jau ziņots - kamēr valdība aicina iedzīvotājus taupīt un uzņēmējiem iesaka rūpīgi vērtēt algu pieaugumu, Valsts prezidenta kanceleja iecerējusi algas reformu, kuras rezultātā būtiski pieaugs kancelejas darbinieku algas. Kanceleja nākamā gada budžetā lūgusi 4,1 miljonu latu, no kura pusi plānots tērēt algām. Kancelejā iecerēta atalgojuma reforma, par pamatu nosakot minimālo algu (nākamgad — 160 lati) un to reizinot ar noteiktiem koeficientiem (no 2 līdz 30) — atbilstoši darbinieka kvalifikācijai.

Nākamgad plānots palielināt arī Saeimas darbinieku algas. Saeimas darbinieku prēmiju fonda apjomu nākamgad plānots paaugstināt 15 reižu līdz 350 000 latu. No šī fonda visiem Saeimas darbiniekiem iecerēts izmaksāt prēmijas vienas algas apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!