Foto: LETA
Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka Normunda Vilnīša piedāvātā KNAB reforma nav līdz galam izstrādāta, šādu viedokli intervijā žurnālam "Ir" paudis Valsts prezidents Valdis Zatlers.

Komentējot KNAB vietnieku Jutas Strīķes un Alvja Vilka publiskos paziņojumus par biroja priekšnieka Vilnīša ierosinātās reorganizācijas nelietderību, Zatlers paudis uzskatu, ka jebkādu reformu atbalstīšana birojā ir Ministru prezidenta kompetencē.

"Tas, protams, ir valdības un sevišķi Ministru prezidenta kompetencē - nolemt, kuras reformas KNAB atbalstīt. Šovasar tika izveidota starpinstitucionāla komisija, kura strādāja gandrīz trīs mēnešus un iesniedza savu ziņojumu. Manuprāt, vispirms jāizanalizē šis ziņojums un valdībai jānolemj, kā rīkoties. Iestādes struktūra nav emocijas, struktūra tiek veidota, lai pēc iespējas efektīvāk strādātu. Ir vērts struktūras veidošanā iesaistīt ekspertus, nevajag baidīties iesaistīt arī darbiniekus - ja viņi izpratīs sistēmu, tad strādās efektīvāk, bet, ja neizpratīs šo reorganizācijas būtību un struktūru, tad KNAB nekad nestrādās to uzdevumu vārdā, kuru dēļ ir radīts," žurnālam "Ir" sacīja Zatlers.

Prezidents ir iepazinies ar Vilnīša ierosināto reformu un novērtējis to kā līdz galam neizstrādātu. "Ir jāstrādā, kamēr nonāk pie struktūras, par ko jebkurai trešajai personai būtu skaidrs, ka tā ir dzelžaina, strādās efektīvi. Šis process vēl nav beidzies. Tāpēc mani drusku pārsteidz, ka daudzi gatavi padoties un teikt: ai, lai nu tur iet, kā grib. Nu, nav tā, ir nepieciešams valsts interešu vārdā vēl pasēdēt," uzskata Zatlers.

"Es mudinu visus, kas ir ieinteresēti korupcijas apkarošanā, nemest plinti krūmos," piebildi prezidents.

Abi KNAB priekšnieka vietnieki Strīķe un Vilks atklātā vēstulē aicināja Ministru prezidentu neapstiprināt Vilnīša publiskotos reorganizācijas plānus. Viņi uzskata, ka, "aizbildinoties ar korupcijas apkarošanas pastiprināšanu reģionos, tiek plānotas apjomīgas izmaiņas birojā, kuru rezultātā efektīvi funkcionējošs birojs pārvērtīsies par formālu pretkorupcijas iestādes "izkārtni"". Atklātā vēstule ir adresēta 2.jūlijā premjera izveidotajai starpinstitūciju komisijai. Pagājušajā nedēļā Strīķe un Vilks pauda gatavību vajadzības gadījumā aiziet no darba KNAB.

Trešdien "Sabiedrība par atklātību ­ "Delna"" un sabiedriskās politikas centrs "Providus" nosūtījuši atklātu vēstuli Dombrovskim, kurā aicina premjeru saskaņā ar KNAB likuma 5.panta 7.daļu Ministru kabineta noteiktajā kārtībā nekavējoši izveidot komisiju Vilnīša darbības un atbilstības amatam izvērtēšanai.

"Delna" un "Providus" uzskata, ka pašlaik saspringtā situācija ne tikai kavē KNAB darbu, bet ir arī drauds visai Latvijas pretkorupcijas politikai.

Dombrovskis nākamnedēļ plāno tikties ar KNAB vadību, lai pārrunātu situāciju KNAB un plānoto iestādes reorganizāciju.

Savukārt Vilnītis uzskata, ka politiķi, ietekmēdamies no atsevišķu amatpersonu populistiskiem izteikumiem, mēģina pret KNAB priekšnieku izdarīt politisku spiedienu. Vilnītis pildīs jau iepriekš izteikto apņemšanos līdz sarunai ar Ministru prezidentu nekomentēt ne savstarpējās attiecības, ne iespējamās strukturālās izmaiņas birojā. Tāpat arī KNAB priekšnieks nevērtēs un nekomentēs politisko personu publiskus hipotētiskus izteikumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!