Jaunievēlētais Valsts prezidents asi kritizē vairāku valsts institūciju izveidotās darba grupas sagatavotos priekšlikumus pacientu "pateicību" jautājuma sakārtošanai, nodēvējot tos "par paviršiem un sasteigtiem".
Zatlers trešdien žurnālistiem sacīja, ka ir iepazinies ar darba grupas sagatavotajiem priekšlikumiem un tos vērtē neapmierinoši. Zatlers uzsvēra, ka ir nepieciešamas būtiskas izmaiņas likumos, kas apmierinātu visu sabiedrību nevis "ierēdņu pievilkts ķeksītis šī jautājuma risināšanā."

Pēc Zatlera domām speciālistu sagatavotie priekšlikumi legalizē jau esošo pateicību maksāšanas sistēmu valstī un turklāt tie nav apspriesti ar ārstiem un citām ieinteresētajām pusēm.

Portāls "Delfi" jau rakstīja, ka speciālistu darba grupa nolēmusi - Latvijas iedzīvotāji turpmāk ārstiem varēs pateikties ar smaidu, ziediem, dzērieniem vai citu mantu, taču "pateicībā" naudu par ārstniecības pakalpojumu varēs maksāt vienīgi slimnīcu kasēs.

Veselības ministrija (VM) aicināšot ārstus – amatpersonas sniegt ienākumu deklarācijas un par "pateicībām" būšot jāmaksā nodokļi. Iespējams, mediķiem varētu noteikt "nodokļu brīvdienas" vai līdz 5 % samazināt ienākuma nodokļa likmi.

Vēl speciāli izveidotā darba grupa nākusi klajā ar virkni citu priekšlikumu, kas kopumā aizņem vairākas lappuses. Plašu rezonansi sabiedrībā izraisīja jaunievēlētā Valsts prezidenta Valda Zatlera atzīšanās pirms ievēlēšanas amatā, ka viņš no pacientiem ir saņēmis "atlīdzības", taču nekad tās neesot prasījis.

VID arī iepriekš aicināja visus Latvijas mediķus, tostarp Zatleru, iesniegt ienākumu deklarācijas, kurās norādīt saņemtās pateicības. VID pēc tam aprēķināšot, cik daudz ārstiem jāsamaksā nodokļos un soda naudās valstij. Uz šo aicinājumu atsaucās tikai trīs ārsti. Savukārt vēlāk VID nāca klajā ar paziņojumu, ka ārstiem, tajā skaitā Zatleram nodokļi no "pateicībām" nav jāmaksā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!