Foto: AFI
Valsts prezidents Valdis Zatlers par oligarhiem Latvijas politikā uzskata Ventspils mēru Aivaru Lembergu, kura vadītā parija ietilpst Zaļo un Zemnieku savienībā, partijas LPP/LC līderi Aināru Šleseru un Tautas partijas dibinātāju, ekspremjeru Andri Šķēli.

Tā svētdien vakarā diskusijā LNT raidījumā "TOP 10" atzina Zatlers.

Pēc Zatlera teiktā, šie politiķi nostiprina savu ietekmi politikā. "Cilvēks, kas nav Saeimā, spēj ietekmēt politisko lēmumu pieņemšanu Saeimā un lēmumus valdībā - kas aiz tā slēpjas?" par iespējamo Lemberga ietekmi sacīja Zatlers.

"Visai varai būtu jāpieder Saeimai un izpildvarai," uzsvēra prezidents. Ja Saeima nespēj atrisināt šo uzticības krīzi, tad jādod iespēju tautai, savu lēmumu rosināt 10.Saeimas atlaišanu, skaidroja Zatlers.

Savukārt otrs prezidenta amata kandidāts, ZZS deputātu izvirzītais bijušais "Unibankas" vadītājs Andris Bērziņš diskusijā norādīja, ka ZZS Saeimas frakcijas dzīvi Lembergs neietekmē.

Savukārt, runājot par oligarhiem, Bērziņš norādīja - ja kāds rīkojas graujoši pret valsti, ir attiecīgas struktūras, kurām jāreaģē, un, ja tas nereaģē, tad tas cits jautājums.

Jau ziņots, ka Zatlers sestdien vakarā, uzrunājot Latvijas tautu un paziņojot par ierosinājumu atlaist 10.Saeimu, pieminēja arī oligarhu ietekmi politikā. Viņš uzsvēra, ka ekonomisko krīzi pārvarēt palīdzēja Latvijas cilvēki, un "katrs no viņiem nesa kādu personīgu upuri". "Kā vārdā šie upuri tika nesti? Lai vairotu oligarhu pelņu, lai ļautu apzagt savu valsti, lai tiesiskums kļūtu par nenozīmīgu saukli?" jautāja Valsts prezidents.

Viņš norādīja, ka "mēs visi pārāk labticīgi vērojām dažu cilvēku grupu interešu izpausmes". "Vērojām un neko nedarījām, un situācija kļuva tikai sliktāka," sacīja Zatlers, atgādinot, ka 9.Saiemai uzticējās tikai 6% iedzīvotāju, bet tagadējai - tikai 10%.

Pēc Saeimas ceturtdienas lēmuma neļaut KNAB veikt kratīšanu bieži vien par oligarhu dēvētā politiķa, Saeimas deputāta Aināra Šlesera (PLL) dzīvesvietās, Zatlers nolēma rosināt atlaist tikai pirms septiņiem mēnešiem ievēlēto 10.Saeimu. Par to prezidents paziņoja sestdien vakarā ārkārtas uzrunā tautai.

Viņš atzina, ka nolēmis rīkoties radikāli un šis lēmums prezidenta vēlēšanu priekšvakarā ir politiski un konstitucionāli sarežģīts, un var mazināt viņa izredzes tikt pārvēlētam uz otro termiņu. Taču viņa kā prezidenta pienākums ir rīkoties valsts labā nevis savā labā, uzsvēra Zatlers.

Zatlers, izmantojot Satversmē paredzētās tiesības, izdeva rīkojumu, ar kuru ierosina atlaist Saeimu. Šis rīkojums stājās spēkā sestdien.

Par savu lēmumu Zatleram jāinformē Centrālā vēlēšanu komisija (CVK), kura ne agrāk kā pēc mēneša, bet ne vēlāk kā divu mēnešu laikā sarīko referendumu par Saeimas atlaišanu. Ja prezidents saņem tautas atbalstu, Saeima ir atlaista un jaunas Saeimas vēlēšanas jārīko ne vēlāk kā divu mēnešu laikā pēc Saeimas atlaišanas. Ja vēlētāji referendumā neatbalsta Saeimas atlaišanu, amatu zaudē prezidents.

CVK sestdien prognozēja, ka referendums par Saeimas atlaišanu varētu notikt 30.jūlijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!