Līdz ar Lisabonas līguma parakstīšanu Latvijas ietekme un loma Eiropas Savienībā (ES) palielināsies, ceturtdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Panorāma" atzina Valsts prezidents Valdis Zatlers.
"Tas ir unikāls brīdis, kad ar vienu parakstu Latvija ES ietvaros kļūst ietekmīgāka," uzsvēra Zatlers. Valsts prezidents norādīja, ka arī Latvijas iedzīvotāji, tāpat kā visi ES pilsoņi, kļūst tuvāki politiskajiem procesiem un pieņemtajiem lēmumiem ES.

"Arī Latvija ir ieguvēja, jo lielajām valstīm būs jāņem vērā katras ES dalībvalsts viedoklis, neatkarīgi no tās lieluma. Mēs varam būt apmierināti, jo Lisabonas līgums izlīdzina lielo un mazo valstu ietekmes," akcentēja Zatlers.

Viņš uzsvēra, ka līdz ar Lisabonas līguma parakstīšanu pieaugs tiesiskums visā Eiropā. "Līguma parakstīšana ir grandiozs notikums. Līdz ar tā parakstīšanu Eiropa kļūs vienotāka, tā būs spēks visas pasaules ietvaros," Lisabonas līguma parakstīšanas ieguvumus komentēja Valsts prezidents.

ES līderi ceturtdien Lisabonā parakstījuši tā saukto reformu līgumu, kuram jāuzlabo lēmumu pieņemšanas process pēc straujās bloka paplašināšanās un jāaizstāj neveiksmīgais ES konstitucionālais līgums.

Parakstīšanas ceremonija, kas notika vienā no Lisabonas klosteriem, ievada tālāko līguma ratifikācijas procedūru katrā no 27 ES dalībvalstīm.

ES līderi cer, ka jauno līgumu, kura saskaņošana prasīja ilgas un smagas sarunas, vairums dalībvalstu ratificēs, nerīkojot referendumus, kas ļaus izvairīties no trieciena, kādu konstitucionālajam līgumam 2005.gadā sagādāja Francijas un Nīderlandes vēlētāju teiktais "nē".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!