Foto: Valsts prezidenta kanceleja

Mēģinājumi jebkuru cilvēku, arī eksprezidentu, atturēt no darbošanās politikā ir vērtējami kā antikonstitucionāli, šādu nostāju pauda bijušais Valsts prezidents un Reformu partijas līderis Valdis Zatlers.

Skatot jautājumu par izmaiņām eksprezidentu sociālajās garantijās, Saeimas Juridiskās komisijas sēdē izskanēja ideja par risinājuma nepieciešamību situācijās, kad minētā persona nodarbojas ar politisko darbību, ir tiesnesis vai ieņem kādu citu amatu. Tādējādi tika aktualizēts jautājums par to, vai politiski aktīviem eksprezidentiem pienāktos visas sociālās garantijas, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

"Tas attiecas uz visiem cilvēkiem [ne tikai eksprezidentiem] - mēģinājumi kaut kādā veidā tieši vai netieši ietekmēt vēlēšanos darboties politikā nav raksturīgi demokrātiskai valstij," sacīja Zatlers, uzsverot, ka jau pēc prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas pilnvaru termiņa beigām tika izdarīts milzīgs spiediens, lai viņa neiesaistītos politikā.

Vaicāts, vai Zatlera rīcība, 2008.gadā vēstnieces ANO amatā nevirzot "Tautas partijas" (TP) biedri Vairu Paegli, nav pretrunā ar viņa pašreizējiem izteikumiem, eksprezidents atbildēja noraidoši. "Tas ir diplomātiskais dienests, kas ir profesionāls dienests un kurā virzība pa karjeras kāpnēm ir tīri profesionāla. Faktiski Latvija kā maza valsts nevar atļauties politiskus vēstniekus," skaidroja Zatlers.

Kā ziņots, Saeimas Juridiskā komisija 6.novembrī konceptuāli atbalstīja grozījumus likumā "Par Valsts prezidenta darbības nodrošināšanu", kas paredz precizēt sociālo garantiju apjomu personām, kuras bijušas Valsts prezidenta amatā.

Likumprojektā, ko Saeimā iesniedzis Valsts prezidents Andris Bērziņš, rosināts atteikties no eksprezidentu nodrošināšanas ar dzīvokli pēc prezidentūras. Kā kompensējošu mehānismu piedāvāts palielināt bijušā prezidenta ikmēneša pensiju, kas dotu iespēju brīvi izvēlēties sev mājokli. Eksprezidenta ikmēneša pensiju plānots palielināt no līdzšinējiem 50% līdz 85% no Valsts prezidenta mēneša atalgojuma. Paredzēts, ka bijušajam prezidentam būs iespēja no pensijas atteikties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!