Foto: F64
Līdz šim Latvijas politikā partiju finansējums veidojies no tā, ka politiķus sponsorējošie uzņēmēji konkurē par ietekmi un sakariem partijās, tāpēc partijas sponsori kļūst par pelēkajiem kardinālām, bet jaundibināmā Zatlera reformu partija (ZRP) būs veidojums, kura finansētājiem jāsaprot, ka par demokrātiju jāmaksā pašiem, - tā intervijā „Latvijas radio” pastāstīja eksprezidents un sestdien jaunveidojamās partijas dibinātājs Valdis Zatlers.

„Katrs ziedojums būs jāvērtē un jāsaprot, kādu mērķu labā katrs uzņēmējs mums vēlas ziedot," teica Zatlers.

Atbildot uz žurnālista jautājumiem, kāpēc jāveido atsevišķa partija, Zatlers  vairakkārt skaidroja, ka viņa veidotā partija no citām atšķirsies ar to, ka būšot neatkarīga no sponsoru ziedotājiem. „Esam novilkuši sarkano līniju, ka nesadarbosimies ar partijām, kuru finansējumā ir liela nauda, pelēka nauda vai oligarhu nauda," skaidroja eksprezidents.

Zatlers uzskata, ka Latvija joprojām nav atradusi „skaidro vīziju", ka eksistē „divas - trīs partijas". Pašreiz visās vadošajās partijās - gan „Vienotībā", gan „Saskaņas centrā", gan Zaļo un zemnieku savienībā - apvienojušies cilvēki ar dažādiem uzskatiem, pie tam ierindas biedri nespējot saprast, kā partijas darbus ietekmē sponsoru nauda. Tikmēr ZRP uzdevums būs „nedrumstaloties".

Atbildot uz jautājumu, vai sevi redz premjera amatā pēc iespējamajām Saeimas vēlēšanām šoruden, Zatlers skaidroja, ka par amatiem nedomā. Tieši tāpēc viņš neesot pievienojies „Vienotībai", jo „viņi sāka ar amatu piedāvājumiem, nevis ar mērķiem, kā Latvijas politikā novērst to, kas kaitina cilvēkus".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!