Foto: AFI
Viena no pagājušā gada 13. janvāra protestu mācībām ir apziņa, ka grautiņi nav risinājums problēmām valstī, jo ekonomika tādā veidā negūst labumu, un politiķiem ir nepieciešams uzturēt pastāvīgu un aktīvu diskusiju ar sabiedrību, kas pērn kļuvusi auglīgāka, portālam "Delfi" atzīst Valsts prezidents Valdis Zatlers.

"Es domāju, ka esam sapratuši, ka šāda veida protestu akcijas nav risinājums - ekonomiku tādējādi mēs nereanimēsim. Viena no mācībām bija skaidra - jānotiek aktīvām un pastāvīgām diskusijām ar sabiedrības grupām," uzsver prezidents un turpina: "Ja pavērosim pašreizējo dialogu ar sabiedrību, ar tās pārstāvniecībām - asociācijām un biedrībām -, ir acīm redzami, ka neatkarīgi no visām kļūdām, tas ir kļuvis auglīgāks". Viņš skaidro, ka politiķi vairs nediskutē savā starpā, bet iesaista arī sabiedrību.

Vērtējot nu jau gadu vecos notikumus, Zatlers akcentē, ka protesti bija nevis pret valdības un Saeimas soļiem krīzes pārvarēšanā, bet gan protests pret iepriekšējos gados pieņemtiem lēmumiem. "Sabiedrībā šī neapmierinātība ir krājusies jau gadiem," atzīst prezidents. Tomēr viņš aicina nodalīt protesta akciju Doma laukumā, kas bija mierīga, un tam sekojošos notikumus pie Saeimas un Smilšu ielā. "Jebkāda miermīlīga piketa attīstība huligāniskā un vardarbīgā notikumā nevar būt pieņemama protesta forma no sabiedrisko interešu viedokļa", pauž Zatlers.

Prezidents atzīst, ka sabiedrības uzticība politiķiem vēl joprojām ir zema, taču to var atjaunot tikai ar konsekventu lēmumu pieņemšanas politiku ilgākā laika posmā. Pērn valdības mainīgie, haotiskie un neizskaidrotie lēmumi bija viens no klupšanas akmeņiem sabiedrības saprašanās veidošanā, piebilst prezidents.

Tomēr Zatlers arī atgādina jau agrāk paustos mudinājumus cilvēkus iesaistīties politikā un pārdomāti nodot balsis vēlēšanās. Tomēr vienlaikus 2009. gads bijis pašorganizācijas gads. "Arī daudzās labdarības akcijas parādīja, ka cilvēki ne tikai ar finansiālo atbalstu ir gatavi grūtā laikā dalīties, bet arī ar savām zināšanām, talantiem kā, piemēram, projekta "Lielie bērnu slimnīcai" atbalstītāji. Visnotaļ atzinīgi ir jānovērtē iedzīvotāju centieni palīdzēt kaimiņam, radiniekam, skolai vai slimnīcai, negaidot, ka tikai valsts sniegs savu palīdzīgo roku," uzsver prezidents.

Pirms gada 13. janvāra vakarā mierīgi aizsāktā protesta akcija Doma laukumā pārauga grautiņā pie Saeimas un vēl vairākās vietās Vecrīgā ap Smilšu ielu, Līvu laukumu, Doma laukumu un Pulvertorni. Tā laikā aizturēja vairāk nekā 100 cilvēkus, bet vēl daudzi, tostarp policisti, guva ievainojumus. Jau nākamajā dienā Zatlers politiķiem izvirzīja ultimātu, kurā pieprasīja līdz 31. martam izpildīt sešus uzdevumus. Politiķi arī lielāko daļu no tiem izpildīja, piemēram, novēršot "lokomotīvju principu" vēlēšanās, ieceļot jaunu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadītāju, un premjera amatā apstiprinot Valdi Dombrovski (JL), virzot valdībā jaunus vai valdībās vēl nestrādājušus politiķus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!