Foto: F64
Valsts prezidents Valdis Zatlers nosūtīja Saeimai otrreizējai caurlūkošanai 25.februārī pieņemtos grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā, kas paredzēja 1,septembrī aizliegt grādīgo dzērienu tirdzniecību gan veikalos, gan restorānos un viesnīcās, portālu "Delfi" informēja prezidenta Preses dienestā.

Prezidents lūdz Saeimu, caurlūkojot grozījumus un izvērtēt, pirmkārt, vai, nosakot, ka alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecība ir aizliegta 1.septembrī, tiek sasniegts iecerētais mērķis - liegt nepilngadīgajiem jebkādu iespēju iegādāties alkoholiskos dzērienus Zinību dienā, kā arī cīnīties pret jaunatnes alkohola lietošanas paradumiem.

Otrkārt, Zatlers lūdz Saeimu rast iespēju likuma caurlūkošanas procesā uzklausīt visas iesaistītās puses, kā arī atbildīgās valsts un pašvaldību iestādes, kuru kompetencē ir alkoholisko dzērienu aprites kontrole un sabiedriskās kārtības nodrošināšana.

Treškārt, Valsts prezidents norāda uz nepieciešamību paredzēt Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā atbildību par alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu pārdošanu nepilngadīgajiem gan pārdevējam, gan arī juridiskajai personai – alkoholisko dzērienu tirdzniecības atļaujas (licences) turētājam.

Motivētajā rakstā Saeimas priekšsēdētājam Gundaram Daudzem Valsts prezidents atzīmē, ka mērķis – liegt nepilngadīgajiem jebkuru iespēju iegādāties alkoholiskos dzērienus Zinību dienā, kā arī cīnīties pret jauniešu alkohola lietošanas paradumiem - ir leģitīms un pilnībā atbalstāms, taču sabiedrības neizpratni ir izraisījis izvēlētais līdzeklis, lai šo mērķi sasniegtu.

Turklāt Zatlers atzīmē, ka priekšlikums aizliegt alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecību 1.septembrī, tika iesniegts un atbalstīts, neapspriežot to ne ar atbildīgajām institūcijām, kuru kompetencē ir kontrolēt alkoholisko dzērienu apriti un sabiedrisko kārtību, ne ar mazumtirgotājiem, kurus minētā norma skar vistiešākajā veidā. Diemžēl diskusijas sākās tikai pēc likuma pieņemšanas Saeimā.

Zatlers uzsver, ka alkoholisko dzērienu tirdzniecība nepilngadīgajiem Latvijā ir aizliegta. Tomēr Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss par alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu pārdošanu nepilngadīgajiem paredz atbildību un sodu vienīgi pārdevējam - fiziskai personai, tādējādi netieši atbrīvojot mazumtirgotāju kā juridisku personu (un tirdzniecības vietas īpašnieku) no atbildības par alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu pārdošanu nepilngadīgajiem.

Ņemot vērā šī pārkāpuma smagumu, Valsts prezidents uzskata, ka Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā būtu jāparedz atbildība par alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu pārdošanu nepilngadīgajiem gan pārdevējam, gan arī juridiskajai personai – alkoholisko dzērienu tirdzniecības atļaujas (licences) turētājam. Valsts prezidents vērš arī Saeimas uzmanību, ka priekšlikums veikt attiecīgus grozījumus Administratīvo pārkāpumu kodeksā Saeimā ir iesniegts jau 2008.gada 13.novembrī, nodots Saeimas Juridiskajai komisijai un tālāk nav virzīts.

Zatlers uzskata, ka kopsakarā ar administratīvā soda – naudas soda - piemērošanu ir jāpilnveido nosacījumi alkoholisko dzērienu tirdzniecības licences anulēšanai. Pašreizējie Ministru kabineta noteikumi paredz speciālās atļaujas (licences) vai speciālajā atļaujā (licencē) norādītā darbības vietas ieraksta anulēšanu vienīgi gadījumos, ja komersants (nevis komersanta darbinieks) neievēro akcīzes preču aprites kārtību.

Valstij ir tiesības ierobežot alkoholisko dzērienu apriti, ja ierobežojumiem ir leģitīms mērķis, tie noteikti sabiedrības interesēs, nodrošina sabiedrisko kārtību un drošību un veicina izpratni par alkohola lietošanas kaitīgumu. Kā piemēru Valsts prezidents min Lietuvu, kur alkoholisko dzērienu tirdzniecības aizliegums ir noteikts Zinību dienā, pastāvot noteiktiem izņēmumiem. Proti, Lietuvā alkoholiskos dzērienus 1.septembrī drīkst tirgot sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanas vietās, transporta līdzekļos (vilcienos, kuģos, lidmašīnās), kuri veic starptautiskos pasažieru pārvadājumus, viesnīcās (minibāros), kā arī beznodokļu tirdzniecības vietās, kur alkoholiskos dzērienus iegādājas personas, kuras izceļo no Lietuvas.

Jau ziņots, ka Saeimas deputāti pagājušajā ceturtdienā pieņēma Alkoholisko dzērienu aprites likuma grozījumus, kas aizliedz alkohola tirdzniecību Zinību dienā. Tādā veidā parlamentārieši vēlējās pārtraukt tradīciju, kad jaunieši un bērni jauno mācību gadu sāk ar alkohola lietošanu. Alkoholu nevarēs iegādāties un lietot arī restorānos, bāros un viesnīcās.

Tomēr kritiķi jau norādījuši, ka šie grozījumi radīs valstij un uzņēmumiem pamatīgus zaudējumus, kā arī nav skaidrs, kāpēc skolēni alkoholu nevarētu iegādāties vēl pirms 1. septembra, tādējādi "nodrošinoties" ar dziras krājumiem jau laikus.

Zatlers ceturtdien aicinājis nozares pārstāvjus un citas iesaistītas puses uz diskusiju par šiem pretrunīgajiem likuma grozījumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!