Foto: AFI
Valsts prezidents Valdis Zatlers piektdien neizsludināja pretrunīgi vērtētos grozījumus Imigrācijas likumā, kas atvieglotu iespēju investoriem no valstīm ārpus ES iegūt uzturēšanas atļaujas Latvijā, un lūdz Saeimu atkārtoti izskatīt šos likuma grozījumus, informē Prezidenta preses dienestā.

Prezidents norāda, ka saņēmis no drošības iestādēm ziņas, ka likuma grozījumi var radīt Latvijai nevēlamu personu un neskaidras izcelsmes finanšu līdzekļu pieplūdes risku. Bet likuma grozījumu sagatavošanas laikā Saeima nav konsultējusies ar Satversmes aizsardzības biroju (SAB) par to, vai SAB un arī Drošības policijai ir resursi, lai nodrošinātu likuma izpildes kontroli. Prezidents aicina Saeimu, caurlūkojot likumprojektu, konsultēties ar atbildīgiem dienestiem, tai skaitā ar Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestu.

Prezidents aicina Saeimu izvērtēt iespējamo likuma izmaiņu ietekmi uz budžetu, ņemot vērā gan iespējamo ieguvumu, gan izdevumus, kas radīsies atbildīgajiem iestādēm, palielinoties pārbaužu un darba apjomam. Prezidents atzīmē, ka tikai pamatota analīze var sniegt pilnvērtīgu informāciju par ieguvumiem tautsaimniecībai kopumā un to samērīgumu ar izdevumiem, kas radīsies valsts apdraudējuma riska novēršanai. Tāpēc, pēc Zatlera domām, likuma izmaiņām nepieciešama rūpīga makroekonomiska analīze.

Jau ziņots, ka Saeima pagājušajā nedēļā pieņēma grozījumus Imigrācijas likumā. Tie paredz iespēju piešķirt termiņuzturēšanās atļaujas ārvalstniekiem, kuri Latvijā investējuši finanšu līdzekļus.

Grozījumi paredz, ka termiņuzturēšanās atļauju Latvijā varēs pieprasīt uz laiku, kas nepārsniedz piecus gadus. Atļauju varēs piešķirt personām, kuras ieguldījušas kapitālsabiedrības pamatkapitālā ne mazāk kā 25 000 latu, nodarbina uz pilnu slodzi vismaz piecus darbiniekus, no kuriem ne mazāk kā puse ir Latvijas pilsoņi, Latvijas nepilsoņi, Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņi vai Eiropas Ekonomikas zonas valstu pilsoņi, un kuras valsts vai pašvaldības budžetā saimnieciskā gada laikā nodokļos samaksā ne mazāk kā 10 000 latu.

Tāpat termiņuzturēšanās atļauju varēs piešķirt personām, kas Latvijā ir iegādājušās vienu vai vairāk nekustamos īpašumus Rīgā vai citās Latvijas pilsētās, kuru kopējā darījuma summa nav mazāka par 100 000 latu.

Apvienība "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK vēlas savākt 34 deputātu parakstus, lai lūgtu prezidentu neizsludināt likumu. Ja tas izdosies, likums būs apturēts un par to būs jārīko referendums. Tiesa, Saeimā "tēvzemiešu" iniciatīvai nav liela atbalsta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!