Foto: DELFI
Valdis Zatlers (ZRP) neplāno tālāk iesaistīties eksprezidenta portreta mākslinieka atlases procesā, pastāstīja Zatlera sekretāre Eva Orēniša.

Kā norāda Zatlers, šis nav personisks, bet gan valstisks jautājums, jo portrets nākotnē piederēs valstij, nevis būs eksprezidenta privātīpašums.

Pēc eksprezidenta domām, portreta autoru vajadzētu izvēlēties profesionāļiem, piemēram, Mākslinieku savienības Gleznotāju sekcijai, kurai ir kompetence šajā jautājumā.

Zatlers ir pārliecināts, ka paši mākslinieki varētu būt labākie eksperti šajā jomā, jo kontekstā ar Rīgas pils atjaunošanas plāniem varētu izvērtēt arī vietu, kur tiks izvietoti eksprezidentu portreti.

Kā ziņots, prezidenta kanceleja augustā sāka sarunas ar māksliniekiem, kuri varētu būt Zatlera portreta autori.

Par tradīciju ir kļuvusi eksprezidenta portreta gleznošana un novietošana Rīgas pilī. Rīgas pils Ģerboņu zālē pie sienām ir Latvijas valsts iepriekšējo četru prezidentu - Jāņa Čakstes, Gustava Zemgala, Alberta Kvieša un Kārļa Ulmaņa - portreti, kurus 1995.gadā pēc fotoattēliem gleznojis mākslinieks Roberts Muzis, liecina mājaslapā "president.lv" publicētā informācija.

1999.gadā Latvijas pirmā neatkarības perioda prezidentu portretiem tika pievienots mākslinieka Miervalda Poļa gleznotais Gunta Ulmaņa portrets un 2007.gadā - Vairas Vīķes-Freibergas portrets.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!