Valsts prezidents Valdis Zatlers savu lēmumu uzticēt valdības veidošanu Ivaram Godmanim skaidroja ar to, ka "no viņa jūtams briedums", un pauda pārliecību, ka Godmanis spēs veiksmīgi vadīt valdību.
Zatlers piektdien žurnālistiem sacīja, ka parakstījis rīkojumu par Godmaņa izvirzīšanu premjera amatā. Zatlers savu izvēli skaidroja ar to, ka no Godmaņa "ir jūtams briedums", tāpēc viņš ātrāk pielāgojas jaunajiem apstākļiem un varēs veiksmīgi pildīt premjera pienākumus.

Prezidents arī uzvēra, ka no Godmaņa tiks prasītas divas lietas – lai būtu izveidota piecu partiju koalīcija ar stabilo vairākumu Saeimā un lai valdībā netiktu palielināts ministru skaits. Zatlers atturējās komentēt, kas notiks, ja Godmanim tomēr neizdosies izveidot piecu partiju koalīciju, proti, ja tajā neienāks opozīcijas partija "Jaunais Laiks".

"Ļausim Godmanis strādāt, un tad redzēsim," sacīja Zatlers.

Prezidents uzsvēra, ka divas lielākās Saeimā pārstāvētās partijas – Tautas partija un "Jaunais Laiks" – nespēja vienoties par darbu viena otras vadītā valdībā, savukārt Godmaņa partijai – LPP/LC - Saeimā ir tikai desmit balsis, un tas garantē to, ka viņš būs spiests ieklausīties partiju viedokļos un veidot stabilu koalīciju.

Zatlers norādīja, ka Godmanis jau no 5.decembra, kad atkāpies Aigara Kalvīša Ministru kabinets, ar valstisku atbildību iesaistījās sarunās par nākamās valdības veidošanu. "Tas nebūs viegls uzdevums", komentējot Godmanim uzticēto sacīja Zatlers.

Zatlers atturējās komentēt, kādai būtu jāizskatās nākamajai valdībai – vai esošajiem ministriem būtu jāsaglabā savus portfeļus. Pēc prezidenta domām tas ir Godmaņa kompetences jautājums.

Uz jautājumu, vai Godmanis varētu atgūt sabiedrības uzticību, jo tieši sabiedrības uzticības trūkums kļuva par Kalvīša demisijas iemeslu, Zatlers vien atbildēja, ka "desmit dienas ir pietiekami ilgs laiks, lai mediji būtu jau kaut ko atraduši par Godmani".

Komentējot premjera izvirzīšanas apstākļus, Prezidents norādīja, ka pirmo reizi šis process ir bijis tik caurspīdīgs, jau ilgāku laiku notikušas sarunas starp koalīcijas partijām un opozīcijā esošo JL, starp premjera amata kandidātiem, gan diskusijas medijos, bijušas veiksmīgas publiskās debates.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!