Foto: F64
Valsts prezidents Valdis Zatlers, uzklausot Saeimas deputāta un LPP/LC priekšsēdētāja Aināra Šlesera stāstīto par iespējamu nesankcionēto noklausīšanos viesnīcas "Radisson Rīdzene" Valsts prezidenta un luksus numuros, apliecināja, ka aicinās ģenerālprokuroru Ēriku Kalnmeieru šai lietai pievērst uzmanību, tomēr iespēja sasaukt Nacionālās drošības padomi (NDP) šajā jautājumā šobrīd netiek izskatīta.

Par to ceturtdien žurnālistus informēja prezidenta preses sekretāre Ilze Rassa.

Šlesers, kurš ceturtdien no rīta paziņoja par iespējamu noklausīšanos viesnīcā, pēc tikšanās ar prezidentu skaidroja, ka viņa rīcībā šāda informācija nonākusi no drošības dienestu darbiniekiem, kas būtu gatavi par to liecināt tikai, ja saņems garantijas savai drošībai no Valsts prezidenta.

Tāpēc ļoti svarīga esot Zatlera pārvēlēšana, jo šobrīd viņš ir tikai aizejošais prezidents, skaidroja Šlesers. Tāpēc deputāts ceturtdien prezidentam izstāstījis "daudz, bet ne visu".

Šlesers arī pavēstīja, ka ceturtdien viņam bijušas sarunas ar viesnīcas īpašniekiem, Norvēģijas uzņēmuma "Linstow" pārstāvjiem, kas bija ļoti sašutuši par šo informāciju, bet politiķis viņiem solījis savu atbalstu, ja viņi vērsīsies prokuratūrā ar lūgumu to pārbaudīt. Pats viņš neplānojot to darīt, jo tā ir norvēģu investoru izšķiršanās.

Šlesers arī norādīja, ka šajā gadījumā runa neesot par to, ko lemj specdienestu vadība, bet gan operatīvie darbinieki. "Problēma nav, ja sarunas tiek klausītas sankcionēti, bet gan tad, ja zemāka līmeņa operatīvie darbinieki vāc informāciju kaut kādās biznesā interesēs," sacīja Šlesers. Viņš arī atzina, ka šī informācija viņa rīcībā esot "jau kādu laiciņu", bet publiski viņš to atklājis tāpēc, ka ceturtdien aicināts runāt televīzijā par Valsts prezidenta vēlēšanām.

Viņš arī norādīja, ka par iespējamu noklausīšanos informēti arī citi cilvēki, tāpēc to varētu izmantot politiski. Viņaprāt, ir nepieciešams "audits tiesībsargājošajās iestādēs, pirmkārt Satversmes aizsardzības birojā un Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā".

Šlesers atzina, ka ar "Radisson" saistīts jau 13 gadus un savulaik bijis tās līdzīpašnieks, tāpēc pats regulāri rīko lietišķās un politiskās tikšanās arī numuros, kuri, pēc viņa teiktā, tiekot noklausīti. Tomēr viņš norādīja, ka nesatraucas par sevi, bet gan par to, ka nesankcionēta noklausīšanas ir pretrunā demokrātiskas valsts principiem. Politiķis arī pauda, ka īstermiņā šis stāsts varētu nodarīt viesnīcai ļaunumu, bet ilgtermiņā varētu nākt valstij par labu, jo specdienesti sapratīšot – "tā rīkoties nedrīkst".

Jau ziņots, ka Ģenerālprokuratūra ir sākusi pārbaudi par Šlesera apgalvojumiem, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) un Satversmes aizsardzības birojs ilgus gadus prettiesiski noklausījušies viesnīcas "Radisson Rīdzene" prezidenta un luksus numuros notiekošo.

SAB pēc šiem politiķa izteikumiem ieteicis viņam vērsties prokuratūrā, ja viņa rīcībā ir pierādījumi šiem apgalvojumiem. Savukārt KNAB norādīja, ka šādus izteikumus nekomentēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!