Par pret Latvijas tautu vērsto komunistisko genocīdu jāstāsta gan mūsu bērniem un sabiedrībai, gan valsts nelabvēļiem, šodien norādīja Valsts prezidents Valdis Zatlers, piedaloties grāmatas "Sibīrijas bērni" prezentācijā Okupācijas muzejā.
Grāmatas veidotāja Dzintra Geka pastāstīja, ka grāmata tapusi septiņus gadus. "Pirmajā gadā vien tika nointervēti 180 cilvēki, kas tieši vai netieši piedzīvoja komunistisko genocīdu," norādīja autore.

Zatlers uzsvēra, ka 1949.gada 25.marts latviešu tautai nav priecīgs datums. Laikā, kad Eiropā karš bija beidzies un iedzīvotāji varēja sākt sakopt savas lauku sētas, Latvija joprojām bija okupēta. 1949.gada 25.martā pret mūsu tautu tika vērsta milzīga genocīda akcija, norādīja prezidents.

Kā akcentēja Zatlers, šī grāmata ir īpaša, jo tā veidota no daudziem cilvēku stāstiem un viņu liktenis atklāj genocīda šausmas 1949.gadā.

Rīgas domes priekšsēdētājs Jānis Birks (TB/LNNK) norādīja, ka šai "grāmatai ir ļoti svarīga misija - nodot pagātnes vēstījumu mūsdienu sabiedrībai". Viņš tic, ka grāmata kalpos par iedvesmas avotu daudziem bērniem, un, izlasot to, jaunieši kļūs vēl piederīgāki sīkstajai latviešu tautai.

Fonda "Sibīrijas bērni" direktors un grāmatas viena stāsta autors Gunārs Toms klātesošos informēja, ka fonds tika izveidots 2000.gadā. "Mēs nekad nedrīkstam aizmirst savu pagātni. Mums jābūt modriem un vienotiem, jo tikai vienotībā ir spēks," sacīja Toms. Viņš norādīja, ka šī grāmata kalpos par jaunatnes patriotiskā gara stiprināšanas simbolu.

1949.gada 25.martā 33 ešelonos no Latvijas uz Sibīriju aizveda 41 862 cilvēkus. Vispirms tumsā klauvēja pie iedzīvotāju durvīm, lika savākt mantas, iesēdināja kravas automašīnās un karavīru pavadībā aizveda līdz dzelzceļa stacijām, ievietoja lopu vagonos un aizveda uz Sibīriju - Krasnojarskas novada Novosibirskas, Tomskas, Omskas, Irkutskas un Amūras apgabaliem - uz mūžīgiem laikiem bez tiesībām atgriezties.

Šo PSRS Valsts drošības ministrijas pilnīgi slepeno Latvijas iedzīvotāju izsūtīšanas operāciju sauca "Krasta bangas", un tā notika pēc VK(b)P CK un PSRS Ministru padomes 1949.gada 20.janvāra slepena lēmuma "Par kulaku, viņu ģimeņu, bandītu un nacionālistu, kas atrodas nelegālā stāvoklī, bruņotās sadursmēs kritušo un notiesāto bandītu ģimeņu izvešanu no Lietuvas, Latvijas un Igaunijas teritorijas".

Latvijas PSR Ministru padome 1949.gada 17.martā pieņēma lēmumu "Par kulaku ģimeņu izsūtīšanu ārpus Latvijas PSR".

Jau ziņots, ka Rīgas domes Kultūras, mākslas un reliģijas lietu komitejas deputāti atbalstījuši 12 316 latu piešķiršanu dzīvesstāstu krājuma "Sibīrijas bērni… mums tas bija jāizstāsta" otrās daļas izdošanai.

Finansiālo atbalstu pašvaldībai lūdza fonda "Sibīrijas bērni" dibinātāja Geka, skaidrojot, ka 2009.gadā grāmatu plānots izdot angļu valodā, bet 2010.gadā - arī krievu valodā.

Pagājušā gadā Rīgas dome atbalstīja šī izdevuma pirmās daļas klajā laišanu, piešķirot 12 140 latus.

Komiteja rosina līdzekļus piešķirt no Rīgas domes rezerves fonda. Lēmumu šajā jautājumā jāpieņem Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komitejā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!