Foto: DELFI
Valsts prezidenta amata kandidātu izvirzīšana saskaņā ar likumu notiks vēlā pavasarī, tāpēc viss, kas par šo tematu tiek runāts pirms tam, uzskatāms par "patīkamu diskusiju par prezidentūras jautājumu Latvijā", uzskata pašreizējais Valsts rezidents Valdis Zatlers, kuram jūlijā beidzas pirmais pilnvaru termiņš.

Satversmē vienīgie kritēriji prezidenta amata kandidātiem ir tas, ka viņam jābūt vismaz 40 gadu vecam Latvijas pilsonim, tāpēc kandidātu loks ir diezgan plašs, trešdien žurnālistiem norādīja prezidents. Zatlers stāstīja, ka, apciemojot Latvijas skolas, viņš vienmēr skolēniem pajautā, kurš ir gatavs kļūt par prezidentu, un "vienmēr dažas rokas tiek paceltas".

Zatlers arī klāstīja, ka viņu šobrīd neuztrauc jautājums par viņam valsts piešķiramo dzīves vietu, ja viņu nepārvēlēs uz otro termiņu. Zatlers norādīja, ka par to nedomā, jo šobrīd viņam esot "darba pilnas rokas", taču pauda pārliecību, ka nepieciešamības gadījumā dzīvesvieta tiks atrasta likumā noteiktajā kārtībā.

Arī premjers Valdis Dombrovskis (V) sacīja, ka nepieciešamības gadījumā prezidentam dzīvesvietu atradīs. Premjers arī atkārtoti atzina, ka viņa pārstāvētajā apvienībā "Vienotība" diskusijas par prezidenta kandidātiem vēl nav bijis un šobrīd par to runāt vēl ir pāragri.

Zatlera prezidenta pilnvaru termiņš beigsies 7.jūlijā, un tas nozīmē, ka prezidenta vēlēšanām paredzētā Saeimas sēde tiks sasaukta ne vēlāk par 8.jūniju. Valsts prezidenta ievēlēšanas likumā noteikts, ka Saeimas sēdi prezidenta ievēlēšanai ir jāsasauc ne vēlāk kā 30 dienas pirms esošā prezidenta pilnvaru laika beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!