Foto: DELFI
Valsts prezidents Valdis Zatlers otrdien pirmajā 10.Saeimas sēdē paziņoja, ka Ministru prezidenta amatam nominēs vēlēšanās uzvarējušās apvienības "Vienotība" pārstāvi, pašreizējo premjeru Valdi Dombrovski, kurš jau panācis vienošanos par "Vienotības" un Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) koalīciju.

Zatlers paziņoja, ka rīkojumu par aicināšanu veidot valdību parakstīs pēc tam, kas otrdienas Saeimas sēdes beigās Dombrovska valdība noliks savas pilnvaras. Zatlers uzsvēra, ka savu izvēli jau ir izdarījis un kandidāts būs Dombrovskis.

"Vēlētāju uzticība dota kredītā, kas būs jānopelna sūrā darbā," sacīja prezidents, norādot – būtiskākais būs jaunveidotās valdības redzējums par nākamā gada budžetu un valdības deklarācija. Savukārt Saeimu prezidents aicināja atcerēties Satversmē ierakstīto principu, ka valdība ir atbildīga Saeimas priekšā.

Zatlers uzrunā uzsvēra, ka demokrātiskā parlamentārā valstī parlamentam jābūt varas centram. Prezidents izteica cerību, ka deputāti netērēs laiku savstarpējās ķildās, bet spēs vienoties būtiskiem mērķiem. "Jūs varat stiprināt tautas uzticību valstij," deputātiem sacīja Zatlers.

Prezidents pateicās klātesošajiem 9.Saeimas deputātiem un Saeimas priekšsēdētājam Gundaram Daudzem (ZZS), jo iepriekšējam parlamenta sasaukumam nācies strādāt ekonomiski sarežģītos apstākļos. Tomēr tas spējis apvienoties un nodrošināt būtisku lēmumu pieņemšanu valsts ekonomiskās situācijas uzlabošanai, uzskata Zatlers.

Zatlers atgādināja, ka vairākkārt par valsts mērķi saucis to, lai Latvija attīstītos kā labi pārvaldīta, politiski un ekonomiski stabila un konkurētspējīga valsts. Viņš pauda gandarījumu par partiju konsolidācijas procesu pirms 10.Saeimas vēlēšanām, taču uzsvēra - šobrīd nepieciešama konsekventa rīcība. "Politiskajām partijām jāvienojas ne vien formālā priekšvēlēšanu sarakstā, bet arī rīcībā", apvienībām jātop par spēcīgām politiskajām partijām, sacīja prezidents.

Zatlers uzsvēra, ka "visi Latvijas pilsoņi un tie, kas vēlas par tādiem kļūt, ir mūsējie – tās ir Latvijas nacionālās intereses". Prezidents sacīja, ka Latvija ir nacionāla valsts, un šobrīd nevar būt nekādu šaubu par latviešu valodu kā valsts valodu un atjaunotā valstiskuma neatgriezeniskumu. "Vai tiešām 20 gadus pēc valsts neatkarības atjaunošanas nespējam nojaukt šīs stikla sienas?" retoriski vaicāja prezidents par joprojām politiskajā retorikā izskanošo dalījumu starp "mūsējiem" un "viņiem".

Zatlers starp jaunās Saeimas prioritātēm nosauca elektroniskās vēlēšanu sistēmas ieviešanu jau uz nākamajām pašvaldību un arī Saeimas vēlēšanām, kā arī mazāku vēlēšanu apgabalu izveidošanu, kas ļautu labāk strādāt proporcionālajai vēlēšanu sistēmai.

Tāpat Zatlers aicināja izvērtēt valsts varas atzaru lomu – to skaitā arī Valsts prezidenta lomas izvērtēšanu, kam varētu būt nepieciešami Satversmes grozījumi. Zatlers uzsvēra, ka šiem parlamenta lēmumiem nebūs īstermiņa raksturs un tie attieksies arī uz nākamajām Saeimām, tāpēc tie atbildīgi jāizvērtē.

Ja Dombrovska jaunā valdība gūs Saeimas uzticību, saskaņā ar šobrīd "Vienotības" piedāvāto modeli tajā par septiņām ministrijām atbildētu "Vienotība", bet sešas ministrijas vadītu ZZS pārstāvji. "Vienotība" jau nosaukusi savus kandidātus: Aizsardzības ministriju varētu vadīt Artis Pabriks, kurš vienlaikus būtu arī Ministru prezidenta biedrs Eiropas Savienības prezidentūras sagatavošanas jautājumos. Ārlietu ministra amatam deleģēts Ģirts Valdis Kristovskis, bet Finanšu ministrijas vadībai – Andris Vilks. Ekonomikas un Iekšlietu ministrijas arī turpmāk vadītu tagadējie ministri – attiecīgi Artis Kampars un Linda Mūrniece. Savukārt Tieslietu ministriju varētu vadīt Aigars Štokenbergs, bet Kultūras ministriju – Sarmīte Ēlerte.

ZZS valde pirmdienas vakarā nolēma Veselības ministrijas vadību uzticēt SIA "Liepājas reģionālā slimnīca" valdes priekšsēdētājam Jurim Bārdziņam, bet labklājības ministres amatam izvirzīt pašreizējo ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītāju Ilonu Jurševsku.

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) vadību ZZS vēlas uzticēt ministrijas parlamentārajam sekretāram Rolandam Brokam, bet Satiksmes ministrijas vadību – līdzšinējam labklājības ministram Uldim Augulim. Apvienoto Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas vadību ZZS jau iepriekš plānoja uzticēt vides ministram Raimondam Vējonim, kā arī ļaut zemkopības ministram Jānim Dūklavam turpināt darbu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!