Foto: AFI
Valsts prezidents Valdis Zatlers trešdien nosūtījis lūgumu ģenerālprokuroram Jānim Maizītim pārbaudīt faktus par Valsts ieņēmuma dienesta (VID) amatpersonu darbību likumību saistībā ar informācijas sistēmas drošības pārkāpumiem un apjomīgas informācijas noplūdi no VID informācijas sistēmas, informē prezidenta Preses dienests.

Zatlers arī lūdz ģenerālprokuroru "veikt nepieciešamos pasākumus personu un valsts tiesību un likumīgo interešu aizsardzībai".

Prezidenta paziņojumā presei norādīts, ka VID informācijas sistēma ir reģistrēta Valsts informāciju sistēmu reģistrā. Šajā sistēmā tiek glabāta likumā noteiktajā kārtībā apstrādātā ierobežotas pieejamības informācija par nodokļu maksātājiem. Līdz ar iespējamu prettiesisku piekļuvi VID informācijas sistēmai ir nodarīts būtisks kaitējums ar likumu aizsargātiem personas datiem, kā arī komercnoslēpumam.

Valsts prezidents lūdzis ģenerālprokuroru informēt viņu par veiktās pārbaudes rezultātiem.

Jau vēstīts, ka pagājušās nedēļas nogalē izskanēja informācija par vērienīgu datu noplūdi no VID EDS. Atbildību par vairāk kā septiņu miljonu dokumentu nelegālu iegūšanu uzņēmās personu grupa, kas sevi dēvē par Ceturtās atmodas tautas armiju (4ATA). Tās pārstāvis ar segvārdu Neo jau publiskojis vairāku uzņēmumu – "Rīgas Siltums", " Rīgas Satiksme" un "Parex banka"– atalgojumu sarakstus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!